Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Hrabrio' katolike

Papa održao misu pred 50.000 osoba u Amanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI pozdravio je 'jedinstvenu hrabrost' kršćana u području sukoba u Svetoj zemlji, na velikoj misi održanoj na stadionu u Amanu, trećeg dana hodočašća na sveta mjesta kršćanske vjere u Jordanu, Izraelu i na palestinskim teritorijima.

'Vjernost vašim kršćanskim korijenima, vjernost poslanju Crkve u Svetoj zemlji zahtijeva od svakog od vas jedinstvenu hrabrost', rekao je Papa. Posebno je istaknuo 'hrabrost uvjerenja' kršćana tog područja, vrijednost njihova 'dijaloga i rada na solidarnosti sa siromašnima, raseljenim osobama i žrtvama velikih ljudskih tragedija' te napore na 'izgradnji novih mostova kako bi se omogućio plodonosan susret osoba različitih vjeroispovijesti i kultura'.

Pročitajte i ovo Papa Franjo otkazao obveze simptomi gripe Papa Franjo ponovno otkazao obveze zbog zdravlja, javili se iz njegovog ureda Joe Biden Napad dronom na bazu Biden najavio osvetu za smrt američkih vojnika: "Odlučio sam kako ćemo odgovoriti na napad"

Benedikt XVI. kazao je kako već dugo čeka ovo putovanje i priliku da 'ohrabri' katolike 'da ustraju u vjeri' dok su 'duboko' pogođeni 'teškoćama i nesigurnostima koje pogađaju sve narode Bliskog i Srednjeg istoka'. Uvjerio ih je u 'srdačnu solidarnost' Crkve i izrazio zadovoljstvo 'bogatom raznolikošću katoličke crkve u Svetoj zemlji'. Papa je obišao nogometni stadion u papamobilu uz pozdrav i povike mnoštva od 50 tisuća okupljenih vjernika koji su dizali jordanske i vatikanske zastave.

Stadion ima 36.000 sjedećih mjesta, a vlasti su dodale sjedala na terenu kako bi se primilo 50.000 osoba, prema jordanskim službenim izvorima, od kojih su neki došli iz Libanona, Sirije ili Iraka. Vjernici su izvikivali 'dobrodošlicu nasljedniku Sv. Petra i predstavniku Krista'. Tada je Papa na pozornici izgovorio 'Mir s vama' na arapskom, izazvavši oduševljenje među vjernicima. Latinski patrijarh Jeruzalema i Jordana msgr. Fuad Tual održao je govor dobrodošlice i zatražio od Pape da se 'pomoli za nas i blagoslovi našu zemlju i naš narod'.

Tisuću dvjesto djece, među kojima 40 Iračana, trebalo je primiti prvu pričest na misi, a Papa će pričestiti još desetak odraslih osoba. U nedjelju popodne papa će posjetiti mjesto gdje je Ivan Krstitelj krstio Krista. Ivan Pavao II. održao je misu na istom mjestu na svojem putovanju u Svetu zemlji 2000. godine u prisustvu 70.000 vjernika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene