Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Papa Benedikt XVI pozdravio je 'jedinstvenu hrabrost' kršćana u području sukoba u Svetoj zemlji, na velikoj misi održanoj na stadionu u Amanu, trećeg dana hodočašća na sveta mjesta kršćanske vjere u Jordanu, Izraelu i na palestinskim teritorijima.


'Vjernost vašim kršćanskim korijenima, vjernost poslanju Crkve u Svetoj zemlji zahtijeva od svakog od vas jedinstvenu hrabrost', rekao je Papa. Posebno je istaknuo 'hrabrost uvjerenja' kršćana tog područja, vrijednost njihova 'dijaloga i rada na solidarnosti sa siromašnima, raseljenim osobama i žrtvama velikih ljudskih tragedija' te napore na 'izgradnji novih mostova kako bi se omogućio plodonosan susret osoba različitih vjeroispovijesti i kultura'.

Benedikt XVI. kazao je kako već dugo čeka ovo putovanje i priliku da 'ohrabri' katolike 'da ustraju u vjeri' dok su 'duboko' pogođeni 'teškoćama i nesigurnostima koje pogađaju sve narode Bliskog i Srednjeg istoka'. Uvjerio ih je u 'srdačnu solidarnost' Crkve i izrazio zadovoljstvo 'bogatom raznolikošću katoličke crkve u Svetoj zemlji'. Papa je obišao nogometni stadion u papamobilu uz pozdrav i povike mnoštva od 50 tisuća okupljenih vjernika koji su dizali jordanske i vatikanske zastave.

Vezani članci Pacijent na respiratoru Ministar zdravstva dao ostavku: Šest pacijenata umrlo nakon što je bolnica ostala bez kisika Slika nije dostupna VIDEO Kaos u parlamentu: Zastupnik zapucao iz KALAŠNJIKOVA!

Stadion ima 36.000 sjedećih mjesta, a vlasti su dodale sjedala na terenu kako bi se primilo 50.000 osoba, prema jordanskim službenim izvorima, od kojih su neki došli iz Libanona, Sirije ili Iraka. Vjernici su izvikivali 'dobrodošlicu nasljedniku Sv. Petra i predstavniku Krista'. Tada je Papa na pozornici izgovorio 'Mir s vama' na arapskom, izazvavši oduševljenje među vjernicima. Latinski patrijarh Jeruzalema i Jordana msgr. Fuad Tual održao je govor dobrodošlice i zatražio od Pape da se 'pomoli za nas i blagoslovi našu zemlju i naš narod'.

Tisuću dvjesto djece, među kojima 40 Iračana, trebalo je primiti prvu pričest na misi, a Papa će pričestiti još desetak odraslih osoba. U nedjelju popodne papa će posjetiti mjesto gdje je Ivan Krstitelj krstio Krista. Ivan Pavao II. održao je misu na istom mjestu na svojem putovanju u Svetu zemlji 2000. godine u prisustvu 70.000 vjernika.