Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorio na izostanak etike

Papa o stanju svijeta: 'Opće dobro ima prednost pred dobitkom pojedinaca'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI. u novogodišnjem je govoru o stanju svijeta govorio o globalnoj krizi i etici u gospodarstvu.

Svijetu u globalnoj krizi potrebni su gospodarska etika i novi financijski propisi u korist svog čovječanstva, rekao je papa Benedikt XVI. Globalna gospodarska i financijska kriza počela je u industrijski razvijenim zemljama i sada pogađa svijet čineći mnoge, a napose mlade ljude, izgubljenima i frustriranima, rekao je Papa u tradicionalnom obraćanju početkom godine koje se smatra govorom o 'stanju svijeta'.

Pročitajte i ovo Mrtvi nakon napada bande u Haitiju Vlada stanje panike FOTO Otočna država u kaosu, tijela leže po ulicama: "Ovo je užas, kao u Pobješnjelom Maxu!" Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom”

>> Papa za dijalog u Siriji

Gospodarska, politička i socijalna kriza izazivaju duboko nezadovoljstvo, rekao je Papa pred oko 160 diplomata u Vatikanu i pozvao na uvođenje etike u upravljanje svjetskim gospodarstvom. 'Kriza može i mora biti poticaj za razmišljanje o ljudskom postojanju i važnosti etičke dimenzije', rekao je Benedikt XVI. i pozvao na uvođenje 'novih propisa koji će osigurati dostojanstven život svima'.

Od početka krize Benedikt je često upozoravao na izostanak etike u financijskom svijetu i poručivao da gospodarske odluke radi zajedničkog dobra trebaju imati prednost pred dobitkom pojedinaca. Papa je pozvao i na prekid nasilja u zemljama Arapskog proljeća podržavajući težnju tih naroda za demokracijom i mirnom projenom. Također je izrazio zabrinutost za vjerske slobode u nekim državama Afrike i Azije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene