Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukorio je

Papa izgubio živce: Jedna žena zamolila ga je da udijeli blagoslov njezinoj bebi, a onda je ugledao koga dovodi

Papa Franjo
Papa Franjo Foto: Afp
Zasnivanje obitelji u Italiji postaje "gigantski pothvat" koji si mogu priuštiti samo bogati, rekao je u petak papa Franjo, upozorivši da "nemilosrdni" uvjeti slobodnog tržišta sprečavaju mlade da imaju djecu.

 

Broj rođenih u Italiji je 2022. prvi put pao ispod 400.000. Zemlja bilježi pad nataliteta već 14. godinu zaredom te je broj stanovništva pao za 179.000, na 58,85 milijuna.

Govoreći na konferenciji o sve većoj demografskoj krizi, Papa je rekao da je pad novorođenih pokazatelj gubitka nade u budućnost. Mladi su, upozorio je Sveti Otac, pritisnuti osjećajem nesigurnosti, krhkosti i neizvjesnosti.

"Teškoće u pronalaženju posla i očuvanju radnog mjesta, strahovito skupe kuće, najamnine koje su se vinule u nebo i istodobno nedovoljne plaće stvarni su problemi", rekao je papa Franjo, koji je sjedio pokraj premijerke Giorgie Meloni.

"Slobodno tržište, bez neophodnih korektivnih mjera, postaje surovo i stvara vrlo ozbiljne situacije i nejednakosti", rekao je Papa i dodao da djecu zamjenjuju kućni ljubimci.

Prepričao je kako ga je na nedavnoj audijenciji jedna žena zamolila da udjeli blagoslov njezinoj bebi, a onda shvatio da se radi o psu.

"Izgubio sam strpljenje i ukorio je rekavši: 'Toliko mnogo djece je gladno, a vi mi donosite psa'", ispričao je Papa.

Također je priznao da postoje "gotovo nesavladiva ograničenja" s kojima se mlade žene suočavaju kada moraju birati između majčinstva i karijere.

Pročitajte i ovo Ilustracija Loša demografska slika U Hrvatskoj pada broj prvorođene djece, ali u demografskim podacima krije se i jedna zanimljivost

"S obzirom na to da je za podizanje djece potrebno sve više novca, ljudi revidiraju svoje prioritete", rekao je Papa te izrazio žaljenje što se mladi muče da ostvare svoj san o obitelji te su prisiljeni odustati od svojih želja i umjesto toga pomire se s osrednjim stvarima, poput novca, putovanja i ljubomornog čuvanja svog slobodnog vremena i dokolice.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bijela kuga Porazni podaci: Prošle godine u Hrvatskoj rođeno najmanje djece u proteklih 10 godina

Pad broja stanovnika izaziva veliku zabrinutost u trećoj najvećoj zemlji u eurozoni.

Ministar gospodarstva upozorio je da bi talijanski BDP, ako se ovakav demografski trend nastavi, mogao tijekom naredna dva desetljeća pasti za 18 posto. Italiji prijeti da u idućih deset godina izgubi milijun đaka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene