Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp

Predsjednik Južne Koreje je objavio da je na povećanje nataliteta u zadnjih 16 godina potrošeno oko 200 milijardi dolara. Rastrošnost nije urodila plodom. Zemlja je opet oborila vlastiti rekord i zadržala posljednje mjesto kao država s najnižom stopom nataliteta.


Južna Koreja nedavno je oborila vlastiti rekord za najnižu stopu nataliteta u svijetu. Brojke objavljene u studenom pokazuju da je prosječan broj djece koju će južnokorejska žena roditi tijekom svog života smanjen na samo 0,79.

To je daleko ispod 2,1 potrebnog za održavanje stabilne populacije i nisko čak i u usporedbi s drugim razvijenim zemljama u kojima stopa pada, poput Sjedinjenih Država i Japana koji je s 1,3 izvijestio o svojoj najnižoj zabilježenoj stopi do sada.

Predstavlja to velike probleme za zemlju sa sve starijim stanovništvom suočenom s prijetećim nedostatkom radnika koji bi uzdržavali njezin mirovinski sustav, piše CNN.

Videozid: Dino Goleš - 3 Znate li koliko prosječan Hrvat ima godina i koliko zarađuje? Dnevnik Nove TV donosi zanimljive podatke

Za problem se obično krive ekonomski čimbenici koji su spriječili mlade da zasnuju obitelj, visoke cijene nekretnina, troškovi obrazovanja i veća ekonomska ugroženost. Pokazalo se da nekolicina uzastopnih vlada nije u stanju riješiti problem, koliko god novca bilo bačeno na to.

Kritičari kažu da je neuspjeh vlasti znak da problemi sežu dublje od ekonomije i da je potrebna promjena pristupa. 

Tijekom posjeta vrtiću u rujnu, južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol priznao je da je u posljednjih 16 godina potrošeno više od 200 milijardi dolara pokušavajući povećati populaciju.

Migranti u Hrvatskoj Hrvatsku čeka sudbina Njemačke ili Austrije? "Prije pet godina ovo nismo mogli ni zamisliti"

Otkako je preuzeo dužnost u svibnju, njegova je administracija došla do nekoliko ideja za rješavanje problema bez da nastavi u sličnom besmisleno rastrošnom duhu. Osnovan je odbor za raspravu o tom pitanju i obećanje još veće financijske potpore za novorođenčad.

Međutim, mnogi stručnjaci vjeruju da je trenutni pristup bacanja novca na to previše jednodimenzionalan i da je ono što je umjesto toga potrebno kontinuirana podrška tijekom djetetova života.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju