Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Besmislena rastrošnost

Država je potrošila 200 milijardi dolara da poveća broj djece i postigla - neuspjeh: Zemlja ima najnižu stopu nataliteta na svijetu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Predsjednik Južne Koreje je objavio da je na povećanje nataliteta u zadnjih 16 godina potrošeno oko 200 milijardi dolara. Rastrošnost nije urodila plodom. Zemlja je opet oborila vlastiti rekord i zadržala posljednje mjesto kao država s najnižom stopom nataliteta.

Južna Koreja nedavno je oborila vlastiti rekord za najnižu stopu nataliteta u svijetu. Brojke objavljene u studenom pokazuju da je prosječan broj djece koju će južnokorejska žena roditi tijekom svog života smanjen na samo 0,79.

To je daleko ispod 2,1 potrebnog za održavanje stabilne populacije i nisko čak i u usporedbi s drugim razvijenim zemljama u kojima stopa pada, poput Sjedinjenih Država i Japana koji je s 1,3 izvijestio o svojoj najnižoj zabilježenoj stopi do sada.

Predstavlja to velike probleme za zemlju sa sve starijim stanovništvom suočenom s prijetećim nedostatkom radnika koji bi uzdržavali njezin mirovinski sustav, piše CNN.

Pročitajte i ovo Videozid: Dino Goleš - 3 IZUMIREMO Znate li koliko prosječan Hrvat ima godina i koliko zarađuje? Dnevnik Nove TV donosi zanimljive podatke

Za problem se obično krive ekonomski čimbenici koji su spriječili mlade da zasnuju obitelj, visoke cijene nekretnina, troškovi obrazovanja i veća ekonomska ugroženost. Pokazalo se da nekolicina uzastopnih vlada nije u stanju riješiti problem, koliko god novca bilo bačeno na to.

Kritičari kažu da je neuspjeh vlasti znak da problemi sežu dublje od ekonomije i da je potrebna promjena pristupa. 

Tijekom posjeta vrtiću u rujnu, južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol priznao je da je u posljednjih 16 godina potrošeno više od 200 milijardi dolara pokušavajući povećati populaciju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TKO ĆE RADITI? Hrvatsku čeka sudbina Njemačke ili Austrije? "Prije pet godina ovo nismo mogli ni zamisliti"

Otkako je preuzeo dužnost u svibnju, njegova je administracija došla do nekoliko ideja za rješavanje problema bez da nastavi u sličnom besmisleno rastrošnom duhu. Osnovan je odbor za raspravu o tom pitanju i obećanje još veće financijske potpore za novorođenčad.

Međutim, mnogi stručnjaci vjeruju da je trenutni pristup bacanja novca na to previše jednodimenzionalan i da je ono što je umjesto toga potrebno kontinuirana podrška tijekom djetetova života.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene