Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Papa i šefovi vatikanskih ureda o celibatu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Papa Benedikt XVI sastao se s pročelnicima i biskupima raznih papinskih ureda i kongregacija, na sastanku na kojemu je trebalo biti riječi o situaciji vezanoj uz slučaj afričkog biskupa Emmanuela Milinga, koji se oženio i zaredio četiri oženjena biskupa, te o zahtjevima za ukidanje celibata.

Ured za tisak Svete Stolice izdao je za sada samo kratko priopćenje o sastanku u kojemu se kaže da je 'u dvorani Bologna, Apostolske palače u Vatikanu, sveti otac Benedikt XVI predsjedao sastankom šefova dikasterija Rimske crkve' te da je sastanak započeo u 10 sati.

Pročitajte i ovo Marija Vučković, ministrica poljoprivrede 10 najvažnijh točaka Ministrica Vučković nakon sastanka s poljoprivrednicima: "Manje-više je sve uvaženo" Andrej Plenković i Dragan Čović snažna podrška Hrvatske Sastali se Plenković i Čović: "Otvaranje pristupnih pregovora BiH zajednički politički prioritet"

U priopćenju se ništa ne navodi o sadržaju ili odlukama sastanka na vrhu Rimske kurije, na kojemu je uz Papu bilo još 20-ak 'ministara', pa se može očekivati da će javnost o tome biti izviještena naknadno, vjerojatno novim priopćenjem.

Kada je prije dva dana Papa sazvao ovaj sastanak bio je priopćen i dnevni red te je rečeno kako će biti razmatrano 'stanje nastalo nakon neposlušnosti mosignora Milinga' i da su čelnici Rimske kurije 'razmislili o svećeničkim molbama za razrješenje obveze celibata te o molbama pripuštanja u svećeničku službu svećenika oženjenih tijekom posljednjih godina'. U priopćenju ureda za tisak Svete Stolice tada je dodano kako dnevni red ne predviđa rasprave o drugim temama.

Afrički biskup Milingo zaredio je u Washingonu 24. rujna, bez Papina mandata, za biskupe četvoricu oženjenih svećenika i time se po drugi put izopćio iz crkve. 

Milingo, koji se u svibnju 2001. i sam oženio korejskom liječnicom Marijom Sung te bio izopćen, nakon čega se pokajao, stao je tako uz oženjene svećenike.

Ured za tisak Svete Stolice priopćio je 26. rujna kako je Vatikan 'sa živim razumijevanjem' pratio djelovanje monsinjora Milinga s 'novom Udrugom oženjenih svećenika, sijući razdor i pomutnju među vjernicima'. Vodeći računa o iskazanome Papinu razumijevanju prema Milingu 'Sveta Stolica je čekala s pomnom budnošću razvoj događaja, koji su nažalost biskupa Milinga odveli u stanje nepravilnosti i sve otvorenijeg kršenja zajedništva s Crkvom, najprije s pokušajem sklapanja braka, a zatim ređenjem četvorice biskupa', priopćio je tada ured.

Današnji sastanak sazvan je zbog slučaja Milingo i daljnjeg držanja prema celibatu, koji je definitivno uveden u 12. stoljeću. U svijetu ima 150 tisuća oženjenih svećenika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene