Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je da se četvero hrvatskih državljana nalazi u kineskom gradu Wuhanu. Slučajevi koronavirusa potvrđeni su i u Europi, a kineski predsjednik sazvao je hitan sastanak.

Galerija


Četvero hrvatskih državljana nalazi se trenutno u kineskom gradu Wuhanu, epicentru epidemije opasnog koronavirusa, potvrdilo je u subotu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) i savjetovalo da se ne putuje u to područje.

Vezani članci Krunoslav Capak Capak otkrio razmišlja li se i u Hrvatskoj o uvođenju policijskog sata te koje bi mogle biti nove mjere u slučaju daljnjeg porasta broja zaraženih Koronavirus u Poljskoj, ilustracija Poljska otvara privremenu bolnicu na nacionalnom stadionu u Varšavi: Imat će 500 kreveta, a može se proširiti i na 1000

Koronavirus je dosad usmrtio najmanje 41 osobu i zarazio gotovo 1300 diljem svijeta otkako je krajem prošle godine otkriven u Wuhanu, oko 800 kilometara od Šangaja.

MVEP je u subotu Hini potvrdio kako se četiri hrvatska državljana nalaze u tom gradu s 11 milijuna stanovnika u pokrajini Hubei.

Većina zaraženih i gotovo svi umrli su u Hubeiju gdje su dužnosnici uveli stroge restrikcije za putovanja i za javna okupljanja.

Ministarstvo je savjetovalo građanima da ne putuju u taj dio Kine i pozvalo ih da prate obavijesti kineskih vlasti i Svjetske zdravstvene organizacije.

Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti objavio je da su slučajevi potvrđeni i u Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Vijetnamu, Nepalu, Maleziji, Francuskoj i Australiji.

U centru očekuju daljnje širenje tog virusa ranije nepoznatog medicini. Koronavirus obično napada životinje, ali u nekim se slučajevima može prenijeti i na ljude, poput epidemije SARS-a 2003.

Zbog svega je kineski predsjednik Xi Jinping održao izvanredni sastanak državnog vrha. Rekao je da se smrtonosni virus sve brže širi, javlja BBC.

"Država nam je suočena s teškom situacijom, rekao je Xi, prenosi kineska nacionalna televizija.

Karantene u 13 gradova

Virus je izazvao alarm, no još uvijek je mnogo nepoznanica, poput one koliko je zapravo opasan te koliko se lako širi među ljudima. Virus može izazvati upalu pluća koja je u nekim slučajevima bila smrtonosna.

Vlasti u Hubeiju počele su u četvrtak zatvarati gradove u pokušaju da spriječe širenje virusa. Karantene su uvedene u najmanje 13 gradova u kojima ukupno živi više od 43 milijuna ljudi. Prekinut je javni promet i zatvoreni su aerodromi i željezničke postaje.

Otkazali proslave Nove godine 

Na snazi su ograničenja putovanja u javnom prijevozu, no od nedjelje zabranjena će biti i privatna vozila iz središta Wuhana

U Hubei su zrakoplovom stigle ekipe vojnih medicinskih stručnjaka. U mnogim kineskim gradovima otkazane su proslave lunarne Nove godine koje su počele u subotu. Širom kontinentalne Kine putnicima se mjeri temperatura zbog provjere imaju li groznicu, a željezničke postaje zatvorene su u nekoliko gradova.

U Hong Kongu je proglašen najviši stupanj izvanrednog stanja, a školski su praznici produljeni.

Od nedjelje će u glavnom gradu Pekingu biti obustavljene sve međugradske autobusne linije, objavili su mediji u subotu.

Sjedinjene Države će u nedjelju čarter letom vratiti svoje državljane i diplomate iz Wuhana, objavio je u subotu američki list Wall Street Journal.

Zrakoplovom će se prebaciti oko 230 diplomata i drugih američkih državljana te njihove obitelji.

Washington je dobio odobrenje kineskoga ministarstva vanjskih poslova i drugih vladinih agencija nakon pregovora proteklih dana, navodi list. (Hina, A.T.)