Korona virus se širi Kinom - 5
Korona virus se širi Kinom - 5 Foto: DNEVNIK.hr

Dva slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su u petak u Francuskoj, što su prvi slučajevi u Europi.


Ministrica zdravstva Agnes Buzyn rekla je na konferenciji za novinare da se radi o prvim potvrđenim slučajevima u Europi, dodajući kako vjeruje da će se u Francuskoj pojaviti još njih.

Vezani članci Policajka na Bregani Susjedi bilježe rekordan broj zaraženih ovog ljeta: Ako se trend nastavi, iz zelene ulaze u narančastu zonu Bernard Kaić Epidemiolog objasnio za Dnevnik Nove TV: Koliko je opasan delta soj, hoće li trebati i treća doza cjepiva, i zašto i dalje nosimo maske

Prvi slučaj zabilježen je u Bordeauxu, a drugi oko Pariza. Oboljeli su nedavno putovali u Kinu, piše Sky News. Ministrica je naglasila da će vlastiti učiniti sve kako bi limitirali širenje virusa.

Prvi europski slučaj potvrđen je još u četvrtak. Pacijent u Bordeauxu je 48-godišnji Francuz kineskog podrijetla koji je hospitaliziran zbog klasičnih simptoma gripe i kašlja nalik na gripu. Liječnicima je rekao da je doputovao iz Wuhana preko Nizozemske, piše Le Monde.

O drugoj zaraženoj osobi trenutno nema podataka.

Ovi slučajevi otkriveni su nakon što je koronavirus potvrđen i u SAD-u. Prvi slučaj bio je muškarac u tridesetim godinama koji je u državu Washington doputovao iz Wuhana, kineskog grada koji je trenutno u izolaciji. Na liječenju je u Regionalnom medicinskom centru Providence u Everettu.

Drugi slučaj je žena u šezdesetim godinama. Trenutno je na liječenju u bolnici u Chicagu, a lokalni mediji navode da se oporavlja.

Raste broj zaraženih u Kini

Broj zaraženih novim tipom koronavirusa u središnjoj Kini popeo se na 830, a umrlo je 25, objavili su u petak državni kineski mediji.

Kina je zatvorila ukupno osam gradova s više od 25 milijuna stanovnika kako bi se pokušalo spriječiti širenje virusa. Grad Wuhan ubrzao je gradnju novog stacionara s tisuću kreveta za oboljele, mobilizirajući mehanizaciju od strane privatnika.

Četiri osobe koje su nedavno doputovale iz kineskog grada Wuhana u Škotsku tretiraju se kao sumnjivi slučajevi koronavirusa i trenutačno su smještene u karantenu. Također, jedan je muškarac u karanteni u Belfastu. (Hina,M.V.)