Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozvao na nastavak pregovora

Palestinski predsjednik: 'Sada nas samo zanima prekid krvoprolića'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipat želi organizirati novi krug pregovora Izraela i Palestinaca o trajnom primirju u Gazi gdje su se nastavila neprijateljstva nakon devetodnevnog prekida vatre, rekao je u subotu predsjednik Mahmud Abas.

Egipat koji ima ulogu posrednika, 'pozvat će' palestinsko i izraelsko izaslanstvo da 'nastave pregovore o trajnom primirju', rekao je palestinski predsjednik na tiskovnoj konferenciji u Kairu nakon razgovora s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al Sisijem.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sedmodnevna rasprava Izrael odredio rok za puštanje talaca, Međunarodni sud razmatra izraelsku okupaciju palestinskih teritorija Gaza Neizmjerna tuga "Svi su mrtvi! Tenk je pored mene, jako se bojim, dođite po mene", jedne su od posljednjih riječi šestogodišnje Hind u Gazi, kojoj se izgubio svaki trag

Najmanje je 81 Palestinac poginuo u izraelskim zračnim udarima na Gazu nakon prekida primirja u utorak. Primirje je prekršeno nakon palestinskog raketiranja Izraela koji je uzvratio zračnim napadima, zbog čega su prekinuti mučni pregovori dviju strana u Kairu.

U izraelskom napadu na Gazu poginula tri Palestinca

Egipat je pak pozvao 'zainteresirane strane da se dogovore o vremenski neograničenu primirju i da nastave neizravne pregovore u Kairu', po priopćenju ministarstva vanjskih poslova objavljenom u subotu.

'Sada nas samo zanima prekid krvoprolića', rekao je Abas u subotu. Od početka sukoba 8. srpnja poginulo je najmanje 2097 Palestinaca, među kojima je 70 posto civila, po podacima UN-a te 64 izraelska vojnika i četiri civila, među kojima jedno dijete.

'Kada primirje stupi na snagu, strane će moći sjesti i razgovarati o svojim zahtjevima', dodao je palestinski predsjednik.

U palestinskom izaslanstvu će biti 'sve stranke, pa i Hamas', dodao je Abas pošto je izjavio da se čelnici islamističkog pokreta koji vlada u Pojasu Gaze ne protive egipatskom posredovanju.

Palestinski predsjednik i vođa Hamasa u egzilu Haled Mešal održali su u četvrtak i u petak u Dohi niz konzultacija o načinu zaustavljanja rata u Gazi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene