Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Egipat želi organizirati novi krug pregovora Izraela i Palestinaca o trajnom primirju u Gazi gdje su se nastavila neprijateljstva nakon devetodnevnog prekida vatre, rekao je u subotu predsjednik Mahmud Abas.


Egipat koji ima ulogu posrednika, 'pozvat će' palestinsko i izraelsko izaslanstvo da 'nastave pregovore o trajnom primirju', rekao je palestinski predsjednik na tiskovnoj konferenciji u Kairu nakon razgovora s egipatskim predsjednikom Abdelom Fatahom al Sisijem.

Vezani članci Raste broj mrtvih u sve žešćim izraelsko-palestinskim sukobima (Foto: AFP) Sirene za uzbunu oglasile se u Tel Avivu: Nakon ubojstva čelnika Islamskog džihada Palestinci odgovorili raketnim napadima Slika nije dostupna Netanyahu traži zatvaranje UN-ove agencije za palestinske izbjeglice

Najmanje je 81 Palestinac poginuo u izraelskim zračnim udarima na Gazu nakon prekida primirja u utorak. Primirje je prekršeno nakon palestinskog raketiranja Izraela koji je uzvratio zračnim napadima, zbog čega su prekinuti mučni pregovori dviju strana u Kairu.

U izraelskom napadu na Gazu poginula tri Palestinca

Egipat je pak pozvao 'zainteresirane strane da se dogovore o vremenski neograničenu primirju i da nastave neizravne pregovore u Kairu', po priopćenju ministarstva vanjskih poslova objavljenom u subotu.

'Sada nas samo zanima prekid krvoprolića', rekao je Abas u subotu. Od početka sukoba 8. srpnja poginulo je najmanje 2097 Palestinaca, među kojima je 70 posto civila, po podacima UN-a te 64 izraelska vojnika i četiri civila, među kojima jedno dijete.

'Kada primirje stupi na snagu, strane će moći sjesti i razgovarati o svojim zahtjevima', dodao je palestinski predsjednik.

U palestinskom izaslanstvu će biti 'sve stranke, pa i Hamas', dodao je Abas pošto je izjavio da se čelnici islamističkog pokreta koji vlada u Pojasu Gaze ne protive egipatskom posredovanju.

Palestinski predsjednik i vođa Hamasa u egzilu Haled Mešal održali su u četvrtak i u petak u Dohi niz konzultacija o načinu zaustavljanja rata u Gazi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook