Palestinska tinejdžerica Ahed Tamimi puštena je iz zatvora osam mjeseci nakon uhićenja zbog optužbe za fizički napad na izraelskog vojnika, što je i priznala tijekom suđenja.

Galerija


Osam mjeseci provela je u zatvoru 17-godišnja Palestinka Ahed Tamami zbog napada na izraelskog vojnika. Napad se dogodio u prosincu, a izraelske vlasti na njega su reagirale uhićenjem tek nakon što je na internetu objavljen video tog incidenta kojeg su Palestinci slavili.

Vezani članci Izrael raketama pogodio Gazu (Foto: AFP) Turska traži hitan odgovor na nasilje u Gazi: "Pozivamo međunarodnu zajednicu da djeluje kako bi ublažila napetosti" Prosvjedi na granici Gaze i Izraela (Foto: AFP) Nakon ranjavanja dva izraelska vojnika, Izrael ubio dva militanta Hamasa i 19-godišnjeg prosvjednika

Našavši se na slobodi, Tamami je primamila pažnju palestinske javnosti koja je slavi kao narodnu heroinu.

U znak priznavanja njezinog herojstva u svoj ju je ured na primanje pozvao i palestinski predsjednik Mahmud Abbas. Srdačan pozdrav s njom i njezinom obitelji u predsjedničkom uredu snimile su kamere.

Tamami je postala palestinska heroina nakon incidenta ispred svog doma u selu Nabi Saleh. Već se godinama u tom selu provodi kampanja protiv izraelskog prisvojavanja parcela palestinskog teritorija na kojima se potom grade izraelska naselja. Tijekom kampanja često zna doći do sukoba Palestinaca s izraelskim pridošlicama, a nerijetko se u sve umiješa i vojska koja čuva naselja.

Tako je bilo i u prosincu prošle godine. Tada 16-godišnja Tamami isprovocirana vojnikovom gestom, počela ga je udarati. Incident je snimljen i na internetu ga je objavila njezina majka.

Po povratku iz zatvora dočekala ju je slavljenička gomila, a Tamimi im je poručila da nastave s borbom protiv izraelske okupacije Zapadne obale. Za Palestince Tamimi predstavlja simbol otpora izraelskoj okupaciji, dok u očima Izraelaca njezin slučaj predstavlja režiranu provokaciju.