Nasilje u Pojasu Gaze nakon otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu (Foto: AFP)
Nasilje u Pojasu Gaze nakon otvaranja američkog veleposlanstva u Jeruzalemu (Foto: AFP) Foto: Afp

Palestinski prosvjedi na granici Pojasa Gaze i Izraela u zadnja dva dana su se jako smanjili nakon što su u ponedjeljak poginuli deseci Palestinaca i Izrael to pripisuje Egiptu.


Hamas koji upravlja Pojasom Gaze zanijekao je da je pod pritiskom Egipta smanjio intenzitet šestotjednih prosvjeda i obećao je da će se oni nastaviti, premda se u prosvjednim šatorima okuplja manje Palestinaca.

Vezani članci Pripadnici Nacionalne garde u Washingtonu Zbog mogućih prosvjeda Trumpovih pristaša brojne države aktivirale Nacionalnu gardu: "Pripremamo se za svaki scenarij" Palestinci prosvjeduju (Foto: AFP) - 3 Krvoproliće u Pojasu Gaze: Izraleske snage ubile 55 Palestinca, ranjeno više od 2400 ljudi, a Bijela kuća za sve krivi Hamas

Tijekom prosvjeda u utorak poginula su dvojica Palestinaca, kazali su palestinski liječnici. U ponedjeljak ih je poginulo 60.

Sjedinjene Države tog su dana svečano otvorile svoje veleposlanstvo u Jeruzalemu, preselivši ga iz Tel Aviva.

Izrael optužuje Hamas, uz potporu SAD-a, da se koristi civilima kao štitom za napade preko ograde i radi skretanja pozornosti s problema u Gazi. Hamas to niječe.

Turska je zbog nasilja i preseljenja američkog veleposlanstva protjerala izraelskog veleposlanika i konzula u Istanbulu, na što je Izrael odgovorio protjerivanjem turskog konzula iz Jeruzalema.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova odlučilo je na konzultacije pozvati svoje veleposlanike u Rumunjskoj, Mađarskoj, Austriji i Češkoj zbog sudjelovanja tih zemalja na službenom izraelskom prijemu u nedjelju za američko izaslanstvo koje je inauguriralo veleposlanstvo u Jeruzalemu.

Nazvani "Marš za povratak", palestinski prosvjedi na granici počeli su 30. ožujka, a njima se traži povratak palestinskih izbjeglica.

Izrael i Egipat drže Pojas Gaze de facto u blokadi iz sigurnosnih razloga.

Vođa Hamasa Ismail Hanija kratko je u nedjelju posjetio Egipat, koji nastoji biti posrednik među palestinskim frakcijama i u pregovorima s Izraelom.

Izraelski ministar za obavještajnu zajednicu Israel Katz rekao je da je egipatski šef obavještajne službe, kojeg nije imenovao, upozorio Haniju da Kairo "zna i ima dokaze" da Hamas financira prosvjede i da šalje ljude na granicu kako bi bili "živo streljivo, žene i djeca umjesto granata i raketa".

Egipatski dužnosnik "jasno mu je prenio da će, ako se to nastavi, Izrael odgovoriti i poduzeti daleko teže korake, a Egipat će samo promatrati i neće pomoći", rekao je Katz za Izraelski radio.

"Hanija se vratio u Gazu, Hamas je izdao naredbu... i čudesno, ovaj spontani prosvjed javnosti koja se više ne može nositi sa situacijom se razišao."

Egipat nije komentirao Katzovu izjavu, a Hamas ju je odbacio kao lažnu.

"Nema posredovanja. Prosvjedi će se nastaviti sve dok naš narod ne ostvari svoje ciljeve", rekao je glasnogovornik Hamasa Favzi Barhum.

Na novinskoj konferenciji  palestinske frakcije uključujući Hamas i islamski džihad, pozvale su ljude da dođu na masovne prosvjede u petak. No u četvrtak počinje ramazan, pa bi njihov broj zbog toga mogao biti manji.

Prosvjedi bi se po najavama trebali održavati sve do početka lipnja. Do sada je poginulo 107 Palestinaca, a tisuće su ozlijeđene. Izraelskih žrtava nema.

Gvatemala je u srijedu također otvorila veleposlanstvo u Jeruzalemu, a to bi idući tjedan trebao učiniti i Paragvaj.

Luksemburg pozvao izraelsku veleposlanicu na razgovor nakon "neprihvatljiva" nasilja

Luksemburg je odlučio pozvati na razgovor izraelsku veleposlanicu u Belgiji i u Luksemburgu nakon "neprihvatljiva nasilja" u Gazi, priopćilo je luksemburško ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo "želi u toj prigodi razgovarati o prekomjernoj primjeni sile prema palestinskim civilima u Pojasu Gaze (...) i o izjavama koje je u vezi s time dala izraelska veleposlanica", navodi se u priopćenju.

Simona Frankel, izraelska veleposlanica za Belgiju i Luksemburg, pozvana je u utorak u belgijsko ministarstvo vanjskih poslova u Bruxellesu kamo je došla u srijedu.

Izraelska diplomatkinja potaknula ue polemiku pošto je u izjavi za belgijski javni radio RTBF nazvala Palestince koje je izraelska vojska ubila u ponedjeljak u Gazi, "teroristima".

Frankel je ujedno ocijenila da sila koju je Izrael primijenio nije bila prekomjerna.

"Luksemburg oštro osuđuje prekomjernu primjenu sile prema civilima i traži neovisnu međunarodnu istragu", ističe ministarstvo.

Luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn pridružuje se pozivima međunarodne zajednice, napose UN-a, "kako bi lokalni sudionici i regionalni dužnosnici pokazali mir i suzdržanost te tako spriječili novu erupciju nasilja i sve što bi samo odgodilo uspostavu pravednog i trajnog mira na Bliskom istoku", zaključuje se u priopćenju. (Hina)

 

 

I