Obavijesti Video Pretražite Navigacija
upozorava na američku politiku

Palestinski predsjednik nazvao američkog veleposlanika "psećim sinom"

Mahmoud Abbas (Foto: AFP)
Mahmoud Abbas (Foto: AFP) Foto: Afp
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je u ponedjeljak "psećim sinom" nazvao američkog veleposlanika u Izraelu Davida Friedmana u kontekstu napetosti između palestinske uprave i Trumpove administracije.

Uskoro bi Trumpova administracija trebala uskoro predstaviti svoj mirovni plan s Palestincima.

Pročitajte i ovo Napad na Izrael Napeta situacija Iran je Americi poslao jako opasnu poruku: "Povučete li jedan potez..." Iranska vojska zaplijenila teretni brod Eskalacija sukoba? VIDEO Iranski komandosi zauzeli brod povezan s Izraelom, brzo stigao odgovor: ''Snosit će posljedice''

Nakon nekoliko odluka koje su, kako drže Palestinci, pokazale otvoreno proizraelsko stajalište Trupove administracije, oni su obznanili da su se Sjedinjene Države diskvalificirale za ulogu posrednika. Odnosi između Amerikanaca i Palestinaca dovode u pitanje mogućnost pokretanje plana.

"Američki veleposlanik u Tel Avivu je doseljenik i pseći sin", rekao je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u govoru u Ramallahu kada je upozorio na američku politiku prema izraelsko-palestinskom sukobu.

Friedman je bio Trumpov odvjetnik, a u svibnju 2017. je postao veleposlanik. Ranije se izjašnjavao u korist naseljavanja.

On je također gorljivi zagovornik priznanja Jeruzalema kao glavnog grada Izraela i time prebacivanja američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Predsjednik Trump je sablaznio Palestince 6. prosinca kaka je najavio to priznanje i premještanje veleposlanstva. Palestinci su tada zaledili kontakte s američkim dužnosnicima. Freideman bi trebao u svibnju postati prvi američki veleposlanik sa sjedištem u Jeruzalemu.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene