Mahmoud Abbas (Foto: AFP)
Mahmoud Abbas (Foto: AFP) Foto: Afp

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je u ponedjeljak "psećim sinom" nazvao američkog veleposlanika u Izraelu Davida Friedmana u kontekstu napetosti između palestinske uprave i Trumpove administracije.


Uskoro bi Trumpova administracija trebala uskoro predstaviti svoj mirovni plan s Palestincima.

Vezani članci Sukobu Palestine i Izraela ne nazire se kraj - 4 U sukobu s izraelskom vojskom na Zapadnoj obali ranjeno 300 Palestinaca Slika nije dostupna Trump će podržati "samoodređenje" Palestinaca

Nakon nekoliko odluka koje su, kako drže Palestinci, pokazale otvoreno proizraelsko stajalište Trupove administracije, oni su obznanili da su se Sjedinjene Države diskvalificirale za ulogu posrednika. Odnosi između Amerikanaca i Palestinaca dovode u pitanje mogućnost pokretanje plana.

"Američki veleposlanik u Tel Avivu je doseljenik i pseći sin", rekao je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u govoru u Ramallahu kada je upozorio na američku politiku prema izraelsko-palestinskom sukobu.

Friedman je bio Trumpov odvjetnik, a u svibnju 2017. je postao veleposlanik. Ranije se izjašnjavao u korist naseljavanja.

On je također gorljivi zagovornik priznanja Jeruzalema kao glavnog grada Izraela i time prebacivanja američkog veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Predsjednik Trump je sablaznio Palestince 6. prosinca kaka je najavio to priznanje i premještanje veleposlanstva. Palestinci su tada zaledili kontakte s američkim dužnosnicima. Freideman bi trebao u svibnju postati prvi američki veleposlanik sa sjedištem u Jeruzalemu.(Hina)