Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pakistan: Nestalo stotine osumnjičenih za terorizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko stotina osumnjičenih, uhićenih u Pakistanu u okviru "rata protiv terorizma", nestalo je nakon što su smješteni u pritvor, piše u izvješću međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International.

Amnesty u izvješću tvrdi da su brojni osumnjičenici mučeni, uključujući djecu, te da su ih "lovci na nagrade doslovno prodali američkim vlastima".

Pročitajte i ovo Potraga za tijelom dvogodišnje Danke Ilić - 1 Iz minute u minutu FOTO/VIDEO Ocu osumnjičenog za ubojstvo male Danke određen pritvor, naložena obdukcija umrlog sina: Tijelo ubijene djevojčice traže dronovi Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije

U nekim slučajevima organizacija podastire "dokaze o izravnoj umiješanosti predstavnika američkih službi (CIA, FBI) u valove nestanka u Pakistanu i kršenje ljudskih prava".

Više od 85 posto zatvorenika u američkoj bazi Guantanamo na Kubi "nisu uhitile američke snage nego Afganistanci i Pakistanci u doba kad su se nagrade kretale do 5000 dolara za svakog "terorista" predanog SAD-u", otkriva se u izvješću.

"Uobičajena praksa davanja velikih nagrada za neidentificirane osobe osumnjičene za terorizam uzrokovala je proizvoljna uhićenja, pritvor i nestanke", ističe se u dokumentu.

Amnesty zahtijeva objavljivanje liste centara za pritvor u Pakistanu kao i imena osoba zatočenih zbog zločina vezanih uz terorističke aktivnosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene