Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kada su američki istražitelji Odjela za narkotike u jednoj istrazi otvorili vrata malog zabačenog skladišta zapuhnuo ih je grozan smrad. U prvom trenutku nisu imali pojma o ćemu se radi. A onda su pronašli brojne boce i posude prepune čudne tekućine. Ubrzo je utvrđeno da se radi o urinu!


Radi se o novom trendu među američkim ovisnicima o metamfetaminu.

Vezani članci Gljive, ilustracija Kobna zabava: Mladići iz Hrvatske konzumirali čarobne gljive, jedan slučajno zadavio drugoga? Pronađena droga na zagrebačkom i križevačkom području - 4 Palo šest dilera: Kod njih pronađeno više vrsta droga, igle, vaga, oružje, novac...

Jedni se drogiraju tako da piju vlasiti urin, koji je prepun halucinogenih supstanci, dok ga drugi kuhaju i tako filtriraju sadržaj kako bi izdvojili te supstance.

Smrdljivo skladište bilo je zapravo laboratorij izuzimanja metamfetamina iz urina.

- Nisam bila posve sigurna što su ti ljudi radili, ali nisam ničim više iznenađena. prije nekoliko godina možda bih i bila, ali sada kada znam mnogo o ovisnosti o metamfetaminima, ništa me više ne iznenađuje, izjavila je Becky Howell iz Odjela za narkotike.
 
No, novim načinom drogiranja iznenađen je bivši ovisnik Jeremy Rezac, koji odslužuje zatvorsku kaznu zbog proizvodnje metamfetamina u vrijednosti 20 tisuća dolara dnevno.

- U moje vrijeme nije bilo većih problema s nabavkom droge. Date nekom narkiću par stotina dolara, on ode i ubrzo se vrati s tabletama i zabava može početi, kaže on.
 
No, to se promijenilo u ljeto 2005. godine, kada su vlasti u Minnesoti počele primjenjivati najstrožu politiku suzbijanja ovisnosti o metamfetaminima u SAD-u. Raznim uredbama prodaje određenih supstanci i radom na terenu, postalo je teško doći do narkotika.
 
Vlasti tvrde da su tako uspjele uništiti 70 posto ilegalnih laboratorija koji proizvode metamfetamine i slične vrste droga. Metamfetamina na ulicama Minnesote više gotovo da i nema pa ovisnici posežu za alternativnim načinima pribavljanja narkotika.

Pritom ne prezaju ni od najogavnijih metoda, poput pijenja vlastite mokraće.