Nekoć prosperitetan grad majka priroda otela je iz ruku čovjeka.


Bez obzira koliko puta nas se podsjeti na to kako izgleda Pripyat, mjesto velike nuklearne katastrofe, koja se dogodila davne 1986. godine, kad je eksplodirao reaktor nuklearne elektrane Černobil, svaka nova fotografija izazove jezu.

Vezani članci Slika nije dostupna FOTO Njegovo ime izaziva strah, ali i nevjerojatnu privlačnost Slika nije dostupna Sjećanje na Černobil: 'Bože sačuvaj da se ovakvo što ponovi'

Pripyat je otad grad duhova i mjesto koje je majka priroda otela iz ruku čovjeka, a nekoć prosperitetan grad, danas izgleda sablasno pust i zapušten. Mnoge stvari i danas se nalaze na mjestu na kojem su se našle u trenutku evakuacije stanovništva.

Ono što nije preuzela priroda, načeo je ili dokračio proces raspadanja i truljenja. Drveće srasta s građevinama, ulice su odavno nestale, a sovjetski srp i čekić svladala je nezaustavljiva moć prirode.

FOTO Njegovo ime izaziva strah, ali i nevjerojatnu privlačnost

Fotografije koje možete vidjeti priložene, snimljene su u Pripyatu 30. rujna. Bez obzira koliko puta smo već vidjeli slične prizore otamo, još uvijek nas nove fotografije mogu zapanjiti i zaokupiti našu pažnju.

Podsjetimo, oko 116.000 ljudi zavijek je evakuirano s područja od 4200 kilometara kvadratnih u Ukrajini, oko Černobila. Sve na tom području prepušteno je propasti.

No, nije odlazak ovjeka i nuklearna katastrofa jednako loša za sve. Divlje životinje su, primjerice, na istom području doživjele potpuni 'boom' te su se populacije istih uvelike namnožile.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook