Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavni izvor opakog virusa ebole je jedna mala životinja kojom se hrane stanovnici Gvineje, specifična vrsta tzv. 'voćnog' šišmiša.


Kako je uopće krenula zaraza ebolom pokušavaju otkriti razni znastvenici i biolozi, a u tome im pomaže i "World health organization". Prvi slučaj u kojoj je osoba bila zaražena ebolom je bio 1976. godine, a zarazilo se 600 osoba. 

Vezani članci Ebola, ilustracija Nakon pet godina Gvineja bilježi nove slučajeve ebole, umrlo troje ljudi Slika nije dostupna Otkriveno gdje je i kako počela strašna epidemija koja je do sada ubila 7500 ljudi

Svjetska zdrastvena organizacija poprilično je sigurna da zna kako je sve počelo. Bolest je krenula iz Gvineje, afričke države gdje se osoba zarazila nekom životinjom.

Proučavajući razmnožavanje virusa, biolozi tvrde da se infekcija proširila preko liječnika tradicinalne medicine u Sijera Leoneu koji je lječenjem prenosio infekciju. Kada je jedna od tih osoba umrla od virusa, zarazila je još 14 drugih ljudi koji su  pripremali tijelo za sprovod.

Od tamo se prenosio virus od jedne do druge osobe i tako je virus došao do Liberije. Ameri su testirali zaražene, ZMAPP tabletama koje su čak i uspiješno liječile nekoliko zaraženih dok na nekima nije imala nikakvog efekta.

Ebola je do sada ubila preko 2500 osoba, a zaraženo je preko 5000 osoba.

Od ebole će do 1. siječnja boljeti 1,4 milijuna ljudi

25 godina kasnije, točnije 2005. godine, istraživanja su dovela do toga da je virus sigurno u nekoj maloj životinji i zatim je testirano 679 šišmiša, 222 ptice i 129 malih kopnenih kralježnjaka, piše Yahoonews.

Jedine životinje u kojima je nađeno "skrovište" ebole bili su šišmiši. Točnije, tri su specifične vrste tzv. 'voćni' šišmiši. Također takva vrsta 'voćnih' šišmiša pronađena je u Gvineji. Gdje je upravo i počelo širenje bolesti i znanstvenici su sigurni da je izvor Ebole zapravo šišmiš.

Hrvatska se priprema za moguću pojavu EBOLE!

Jedan od načina na koji se virus mogao proširiti je jedući juhu od šišmiša što je popularno u Gvineji. "Nije ni toliko riskantno to što se jede skuhano pa dok se kuha temperatura ubija bakterije, riskantnije je to što se rukuje sirovim mesom", rekao je biolog Derek Gatherer.

"Uglavnom, Ebola kruži Afrikom već godinama i možda je počelo od čovjeka, a možda i najvjerovatnije je od šišmiša, ne možemo biti u potpunosti sigurni ni za jedno. Glavno da se epidemija ne nastavi", nadodaje Gatherer.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook