Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Virus se ne zaustavlja lako

Hrvatska se priprema za moguću pojavu EBOLE!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pripremljen je zdrastveni sustav kao i šest kreveta u odjelu za izloaciju u Zagrebu te četiri kreveta u Rijeci.

Hrvatska se intenzivno priprema za moguću pojavu virusa EBOLE, te su priređene dvije lokacije za mogući smještaj oboljelih osoba, izjavila je Alemka Markotić, pročelnica Odjela za znanstvena istraživanja Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

Markotić je u sklopu jednodnevnog simpozija 'Epidemija ebole - izazov za suvremenu medicinu' u Rijeci rekla da se dosad ebola pojavila u šest zemalja, oboljelo je 5.200 osoba, a preminulo je 2.000.

Bolest se neće tako lako zaustaviti pa treba pripremiti zdravstveni sustav za moguću pojavu oboljelih. Na Klinici Dr. Fran Mihaljević pripremljeno je šest kreveta na odjelu za izolaciju, a u riječkom KBC-u postoje još četiri kreveta u izolaciji, rekla je Markotić.

'Ebola izmiče kontroli, epidemija napreduje 'eksponencijalnom brzinom"

Na simpoziju je uvodno predavanje održao Ivan-Christian Kurolt s Klinike Dr. Fran Mihaljević, podsjetivši da se virus te smrtonosne bolesti prvi put pojavio 1976. godine istovremeno u dvjema afričkim državama, Sudanu i DR Kongo.

Od tada su u više navrata izbijale epidemije različitih virusa iz roda ebola u subsaharskoj Africi, s visokom stopom smrtnosti između 30 i 90 posto, kazao je Kurolt. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene