Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Emancipacija u politici

Ova europska država trenutačno je jedina na svijetu koju isključivo vode žene, rekordna i po broju ministrica u vladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Estonija je postala jedina država na svijetu koju trenutačno vode žene - riječ je o izabranoj predsjednici Kersti Kaljulaid i izabranoj premijerki Kaji Kallas.

Postoje još tri države u kojima su šefica države i premijerka žene. Novi Zeland i Barbados predvode premijerke, a njihova zajednička šefica države je kraljica Elizabeta II. Dansku također vodi premijerka, njezina je šefica države još jedan monarh, kraljica Margareta II.

Aktualnu estonsku predsjednicu Kersti Kaljulaid izabrao je parlament 2016. godine, čime je postala prva žena koja je ikad obnašala dužnost predsjednika Estonije. Od 26. siječnja nadalje estonska šefica vlade bit će Kaja Kallas, trenutačna čelnica Reformske stranke, koja će biti prva žena premijerka zemlje. Kaljulaid je Kallas nominirala za formiranje vlade 14. siječnja, nakon što je prethodna vladajuća koalicija na čelu sa strankom centra propala.

Kallas će voditi koaliciju između svoje Reformske stranke i Stranke centra lijevog centra. Iako Kallasina koalicija u parlamentu ima 59 zastupnika, nova je koalicija potvrđena sa 70 glasova ''za'' i 30 ''protiv'', što znači da je 11 oporbenih zastupnika glasalo u korist Kallasine vlade. Značajno je da će, uključujući Kaju Kallas, nova estonska vlada imati sedam ministrica (46,7 % u vladi) što je dosadašnji rekord u zemlji, prenosi Estonian World.

Pročitajte i ovo Gordan Maras, Mislav Herman, Milan Bandić i Tomislav Tomašević Manje od četiri mjeseca do izbora Zahuktava se utrka za Zagreb: Neki su već počeli "delati", a drugi još traže kandidate

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Glavna tužiteljica, senatorica, potpredsjednica Tko je Kamala Devi Harris? Pomajka dvoje djece, napisala tri knjige, a zna se i tko joj je najveći uzor

No Estonija nije prva zemlja koja istovremeno ima izabrane predsjednicu i premijerku. Tijekom vladavine predsjednice Tarje Halonen (2000.-2012.) Finska je imala dvije šefice vlada - Anneli Jäätteenmäki i Mari Kiviniemi.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene