Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državljani Kenije izašli su danas na birališta kako bi sudjelovali u, kako je ocijenjeno, do sada najneizvjesnijim predsjedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima, zbog čega se strahuje od zastrašivanja i nasilja u zemlji poznatoj po relativnoj stabilnosti.


Više od 15.000 stranih i domaćih promatrača nalazi se u raznim izbornim jedinicima gdje će pratiti izbore što ih je promatračka misija Europske unije ocijenila iznimno važnima.
Skupine koje se zalažu za ljudska prava i pripadnici oporbe izrazili su strahovanja da bi izbore mogle obilježiti prijevare, zastrašivanja i nasilje. 

Vezani članci Glasanje, ilustracija - 2 Epidemiološke prilike određuju i pravila za promatrače: Detaljne upute tjedan dana prije izbora Nebo puno skakavaca Istok Afrike pod najezdom skakavaca: Uništavaju sve pred sobom, stanovnicima prijeti glad

Birališta su otvorena u 6 sati po lokalnom vremenu, a bit
će zatvorena u 17 sati.

Na izbore bi trebalo izaći oko 14 milijuna registriranih birača.
Najviše izgleda, prema istraživanju javnog mišljenja, imaju Stranka nacionalnog jedinstva predsjednika Mwaija Kibakija i stranka ODM njegova bivšeg saveznika Raila Odinge.

Ideologije obaju kandidata su slične. Obojica žele liberalizaciju ekonomije i besplatno srednjoškolsko obrazovanje.