Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U tijeku istraga o otmici zrakoplova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Talijanski ministar unutarnjih poslova Giuliano Amato izvijestio je zastupnike u talijanskom Senatu o jučerašnjem incidentu s otetim zrakoplovom koji je prisilno sletio u Brindisi, dok je istodobno zamjenik ministra unutarnjih poslova Marco Minniti o istom događaju i istrazi koja je u tijeku izvijestio Zastupnički dom parlamenta.


'Sustav sigurnosti u našoj zemlji, koji je dugo priprema za takve situacije, dobro je reagirao', rekao je tim povodom Marco Minniti, a ministar Amato također je ocijenio kako je sustav djelovao brzo i učinkovito.

Talijanska istraga ispituje još tri osobe od 107 putnika na letu Tirana-Istanbul, čiji je zrakoplov nakon objave o otmici prisilno spušten u vojnu zračnu luku u Brindisiju, rekao je Minniti. Trojica koju ispituje talijanska policija turski su državljani za koje su ostali putnici kazali da su se ponašali kao da poznaju otmičara.

Otmica turskog putničkog zrakoplova dogodila se u utorak poslijepodne. Talijanski lovci F-16 bili su u zraku pet minuta poslije dojave o otmici prisilivši zrakoplov da se spusti na zemlju, a incident je okončan navečer predajom otmičara.

Iznoseći detalje o načinu otmice zamjenik ministra Minniti rekao je kako je otmičar, turski državljanin Hakan Ekinci (30), iskoristio trenutak neposredno nakon polijetanja za ulazak u pilotsku kabinu boeinga 737 turske kompanije kada je stjuardesa otvorila vrata kabine. 

Žena mu se bezuspješno pokušala oduprijeti, a on je po ulasku u kabinu zaprijetio da će zrakoplov eksplodirati ne bude li pilot slijedio njegove upute. Odmah je kazao kako ima suradnika među putnicima zbog čega se govorilo o dvojici otmičara.

Prema riječima ministra Amata, otmica zrakoplova nije bila usmjerena protiv Papina putovanja u Tursku, kako se prvotno pretpostavljalo i ne predstavlja dodatnu opasnost za sigurnost Benedikta XVI. na tom putovanju. 

'Svi imamo u mislima Papino skoro putovanje u Tursku, koje predstavlja osjetljiv problem za sigurnost', rekao je Amato, no, kako je rekao, epizoda otmice zrakoplova 'ne predstavlja otežavajući problem sigurnosti'.

Kako se doznaje, Ekinci, koji je u Turskoj bio kažnjavan zbog
odbijanja služenja vojske, a 7. svibnja je u Albaniji zatražio
politički azil bojeći se da će u njegovoj zemlji biti izveden pred
sud, navodno je prešao na kršćanstvo. Tijekom otmice predao je kopilotu popis svojih zahtjeva, među kojima i želju da Papi iznese svoje probleme. Ekinci je 30. kolovoza ove godine pisao Papi i žalio se na tretman turske države prema katolicima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene