Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrda iz Pakistana

Amerikanci su ipak lagali? Procurilo ime špijuna koji je 'cinkao' bin Ladena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da nije bilo špijuna koji se pomamio za nagradom, pitanje je bi li Amerikanci ikada otkrili skrovište terorističkog vođe.

Nakon što je poznati novinar Seymour Hersh optužio Obaminu administraciju da je lagala o ubojstvu Osame bin Ladena jer je tvrdila da je operacija bila tajna a s pakistanskom vladom je četiri godine pregovarala o akciji, iz Pakistana je stigla potvrda Hershovih tvrdnji.

Naime, pakistanski vojni dužnosnici navodno su otkrili ime špijuna u svojim redovima koji je Amerikancima kazao gdje se Osama nalazi u nadi da će dobiti nagradu od 25 milijuna dolara koliko je SAD nudio za vođu Al Kaide. Riječ je o umirovljenom brigadiru Usmanu Khalidu koji je uspio uvjeriti jednog liječnika da surađuje s njim i da izuzme DNA dokaz o Bin Ladenovom prisustvu o Abbottabadu. Otkrio je to još jedan prominentni novinar, Amin Mir iz Pakistana pozivajući se na 'dobro informirane obavještajne krugove'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Objavljeni novi detalji MOZAK OPERACIJE 'BIN LADEN' Četvorica heroja za koje javnost nije čula Slika nije dostupna Zadatak specijalnih snaga DISKRETNA I MOĆNA JEDINICA 'CIA ciljano likvidira vođe IS-a'

'Jesu li Amerikanci lagali cijelom svijetu?' - stigao odgovor Bijele kuće

Tamo ga je pakistanska država na neki način držala u zarobljeništvu iako formalno nije bio u zatvoru. Amerikanci su godinama pokušavali otkriti gdje je, a nakon što su dobili informaciju od Khalida, četiri godine su im trebale da nagovore pakistansku vladu da im omogući pristup bin Ladenu.

Khalid i njegova obitelj tajno su izašli iz Pakistana i nalaze se navodno u SAD gdje on radi kao savjetnik za CIA-u, tvrdi Hersh a prenosi Independent.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene