Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rezervni plan

Razotkrivena strogo čuvana tajna Ukrajine: "Imaju planove, o kojima neću govoriti ni ulaziti u detalje, ali postoji rezerva"

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski Foto: Afp
Kad su Volodimira Zelenskog upitali je li zabrinut zbog ruskih pokušaja da ga ubiju, odgovorio je da si to ne može priuštiti.

"Kad bih stalno razmišljao o tome, jednostavno bih se zatvorio, vrlo slično Putinu koji ne napušta svoj bunker", rekao je ukrajinski čelnik Zelenski u intervjuu za CNN prošlog mjeseca, dodavši: "Naravno, moji tjelohranitelji trebaju razmišljati kako to spriječiti i to im je zadatak. Ne razmišljam o tome."

Iako je to pitanje o kojem Zelenski, razumljivo, ne želi razmišljati, to je također pitanje koje njegovi pristaše u zemlji i inozemstvu ne mogu ignorirati.

Otkako je odbio ponudu za evakuaciju rekavši svojim potencijalnim američkim spasiteljima "trebam streljivo, a ne prijevoz", ukrajinski predsjednik igrao je ključnu ulogu u prikupljanju međunarodne potpore za borbu protiv Rusije.

Nije ni čudo što su ruski zakonodavci i ultranacionalistički vojni blogeri formirali sve kako bi on bio meta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna narančasti meteoalarm Nakon superćelije Slovenci najavili olujni pojas: Tuča i jak vjetar stižu u Hrvatsku

Nekoliko tjedana nakon sveobuhvatne invazije Vladimira Putina u veljači 2022., glavni savjetnik Zelenskog, Mihajlo Podoljak, otkrio je da je bilo najmanje desetak ozbiljnih pokušaja atentata na njegovog šefa od ruskih diverzantskih i obavještajnih timova, uključujući Čečene i Wagnerove plaćenike koji su pokušali probiti strogo čuvanu i nadziranu vladinu četvrt Kijeva, piše Politico. 

Sam Zelenski navodno je otvorio zoom sastanak s američkim senatorima nedugo nakon invazije rekavši da bi to mogao biti posljednji put da ga vide živog.

Jasno je da su rizici sada manji nego što su bili u prvim kaotičnim tjednima rata kada su se ruski tenkovi obrušili na ukrajinsku prijestolnicu. Ali nitko u ukrajinskoj vladi ili parlamentu zemlje ne sumnja da je opasnost i dalje velika.

Pročitajte i ovo Venecija - 2 Vlada proučava prijedlog UNESCO predlaže da se Veneciju stavi na popis ugrožene baštine

U ožujku su se ponovno čuli pozivi da Zelenskog treba ubiti nakon što su ruski diverzanti koji su podržani od Ukrajine i protiv Putina upali u dva ruska sela u oblasti Bryansk. Zastupnik Mihail Deljagin rekao je da je "jedini normalan odgovor" na taj incident "momentalna eliminacija Zelenskog".

Zbog prijetnji njegovi inozemni posjeti planiraju se u najvećoj tajnosti. Ukrajinski dužnosnici razljutili su se prošle veljače kada je procurio planirani posjet Bruxellesu tri dana prije njegovog očekivanog dolaska, što je ugrozilo njegovo putovanje.

I, naravno, Kremlj je poprilično uspješan u operacijama ubojstava. Dovoljno se sjetiti bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinenka, koji je prebjegao u Ujedinjeno Kraljevstvo i otrovan je 2006., ili slučaj Sergeja Skripala, britanskog dvostrukog agenta.

S obzirom na uloge i rizik, nije ni čudo da ukrajinski dužnosnici odbacuju zahtjeve za razgovor o tome što bi se dogodilo da Rusija uspije - ili odbijaju javno govoriti, brinući se da se tema čini previše jezivom.

Pročitajte i ovo Josip Mišković, gradonačelnik Popovače Afera svlačionica USKOK podigao optužnicu protiv četvero ljudi, među njima i gradonačelnik: Namještao poslove i tvrtki u kojoj je direktorica njegova žena

Pa ipak, unatoč nevoljkosti da se javno bavi tim pitanjem, plan postoji, prema intervjuima s ukrajinskim dužnosnicima i zakonodavcima, kao i analitičarima. Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je isto: "Ukrajinci imaju planove - o kojima neću govoriti niti ulaziti u detalje - kako bi osigurali ono što bismo nazvali 'kontinuitet vlade 'na ovaj ili onaj način', rekao je za CBS vijesti prošle godine.

Formalno, po ustavu, linija nasljeđivanja je jasna. "Kada predsjednik nije u mogućnosti ispunjavati svoje dužnosti, predsjedavajući ukrajinskog parlamenta preuzima njegove odgovornosti", rekao je Mykola Knyazhytsky, oporbeni zastupnik iz zapadnog grada Lavova.

Predsjednik Verkhovne Rade Ukrajine  - Ruslan Stefanchuk, član  stranke Sluga narodu nema posebno visoko povjerenje u anketama. To je oko 40 posto, manje od polovine Zelenskog. I nije popularan među oporbenim zastupnicima.

Pročitajte i ovo Nigerijska vojna vlast EU osudio uhićenja Novi vojni vladari u Nigeru pritvorili 180 članova bivše vlade: Među njima i četiri ministra

"Ali mislim da to nije važno. Postoji jak tim lidera i mislim da bismo vidjeli kolektivnu vladu", rekao je Adrian Karatnycky, viši suradnik Euroazijskog centra Atlantskog vijeća.

Upravno vijeće bi najvjerojatnije činili Stefanchuk kao figura, zajedno s Andrijem Yermakom, bivšim filmskim producentom i odvjetnikom koji je šef ureda predsjednika, ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom i ministrom obrane Oleksiijem Reznikovim.

"Zemlja je dosegla točku vrlo značajne solidarnosti i nacionalnog jedinstva, tako da ako se nešto strašno dogodi Zelenskom, to ne bi bilo tako odlučujuće kao što mislite”, rekao je Karatnycky, autor knjige "Bojno polje Ukrajina: Od neovisnosti do ruskog rata".

Istaknuo je da je Ukrajina stvorila "dobro uhodan" administrativni, vojni i diplomatski stroj.

"Ne želim reći da je Zelenski gotovo irelevantan za ovo”, dodao je. “Ali mislim da je jedinstvo zemlje nezamjenjiva stvar".

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene