Obavijesti Pretražite Navigacija
Afera svlačionica

USKOK podigao optužnicu protiv četvero ljudi, među njima i gradonačelnik: Namještao poslove i tvrtki u kojoj je direktorica njegova žena

Josip Mišković, gradonačelnik Popovače
Josip Mišković, gradonačelnik Popovače Foto: Darko Tomas/Cropix
Protiv Josipa Miškovića, gradonačelnika Popovače, i još troje ljudi USKOK je podigao optužnicu zbog malverzacija u slučaju Svlačionica.

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv četvorice hrvatskih državljana (1960., 1959., 1959., 1980.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti.

Među njima je i Josip Mišković, gradonačelnik Popovače iz redova HSP-a, kojeg se tereti da je od lipnja 2015. do kraja prosinca 2015. godine, kao gradonačelnik Popovače, nakon što je IV. okr. predsjednik nogometnog kluba iz Osekova dogovorio s II. okr. direktorom trgovačkog društva da će to društvo obavljati radove na rekonstrukciji svlačionica kluba, pristao na traženje IV. okr. da za obavljanje navedenih poslova angažira upravo društvo u kojem je II. okr. direktor.

Mišković je tijekom srpnja 2015. godine putem IV. okrivljenog angažirao to društvo za izvođenje navedenih radova, iako je znao da je prije ugovaranja ovih poslova bilo potrebno provesti postupak nabave bagatelne vrijednosti. Pritom je gradonačelnik dogovorio s IV. i II. okrivljenim da će nabavu i postavljanje elektroinstalacija na svlačionicama kao podizvođač obavljati trgovačko društvo u kojem je direktorica Miškovićeva supruga.

Pročitajte i ovo Ilustracija pet regija na udaru Upaljen meteoalarm: Stiže novo nevrijeme uz kišu i jak vjetar, budite na oprezu!

Pročitajte i ovo Ilustracija Tri mjeseca Nestašica poznatog lijeka: Neće ga biti do studenoga, a znaju se i razlozi

"Kako bi prikazao da su radovi ugovoreni sukladno odredbama gradskog pravilnika, I. okr. je 8. rujna 2015. donio Odluku o početku postupka nabave bagatelne vrijednosti, iako je bio svjestan da su radovi na rekonstrukciji svlačionica u tijeku i da su započeli u srpnju 2015. godine. Potom je naložio da se poziv za davanje ponude, osim društvu u kojem je II. okr. direktor, uputi i prema još dva društva, jednom za koje je unaprijed znao da neće podnijeti ponudu, a drugom za koje je, sukladno dogovoru s IV. okr., II. okr. dogovorio sačinjavanje nepotpune ponude.

Tako su okrivljenici osigurali da ponuda društva u kojem je II. okr. direktor bude odabrana kao najpovoljnija, pa je na temelju Odluke o odabiru koju je 18. rujna 2015. donio I. okr., istog dana sklopljen Ugovor za izvođenje radova između Grada Popovače kao naručitelja, zastupanog po I. okr. gradonačelniku, i trgovačkog društva kao izvođača, zastupanog po II. okr. direktoru. Kako bi prikazao da su radovi obavljeni sukladno sklopljenom ugovoru, II. okr. je sačinio i potpisom ovjerio građevinski dnevnik u kojem je neistinito naveo da su izvedeni u razdoblju od 21. rujna 2015. do 19. studenoga 2015. Taj je dnevnik svojim potpisom ovjerio i III. okr. nadzorni inženjer, iako su obojica znali da su radovi započeli još u srpnju 2015. godine.

Nakon što je II. okr. ispostavio gradu račun i okončanu situaciju za izvedene radove u ukupnom iznosu od 344.681,10 kuna, iako je njihova vrijednost iznosila 263.853,40 kuna, I. okr. je naložio plaćanje računa, iako je bio svjestan uvećane vrijednosti radova. Tako je društvu u kojem je II. okr. direktor omogućio ostvarivanje nepripadne imovinske koristi u iznosu od 80.827,70 kuna na štetu grada", stoji u priopćenju USKOK-a.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene