Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi oblici praljudi

OTKRIĆE KOJE ĆE PROMIJENITI TIJEK EVOLUCIJE 'Vrijeme je da otvorimo naše umove'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najnoviji nalazi objavljeni u časopisu Nature, prije nekoliko dana zaintrigirali su znanstvenike. Novi kostur drugačiji je nego što se očekivalo...

1974. godine antropolozi su na tlu Etiopije pronašli fosilne ostatke ljudskog oblika za koje se vjeruje da pripadaju ljudskoj vrsti Homo sapiensa koji je Zemljom hodao prije 3.2 milijuna godina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Radnici se šokirali Pronađeni ljudski kosturi, na jednom i dijelovi odjeće Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude''

Pronađeni kostur nazvan je Lucy, te je proglašen pretkom Homo sapiensa. U godinama koje su slijedila stizao je velik broj kritika na ovo otkriće, a otvorene su i mnogobrojne rasprave na temu povezanosti kostura Lucy i vrste Homo sapiens, piše Business Insider. 

Najnoviji nalazi objavljeni u časopisu Nature, prije nekoliko dana uzdrmali su otkriće pronalaska ovog kostura. Izraživači su otkrili novu vrstu hominida koja je u isto vrijeme kada i naša Lucy živjela u djelu regije Afar u Etipiji. Nova vrsta nazvana Australopitecus deyiremeda otkrila je kako je Lucy samo dio šire skupine praljudi koje možemo povezai s razvojem naše vrste.

ARHEOLOŠKO OTKRIĆE Oruđe koje mijenja povijest

"Otkriće nove vrste pokazalo je da Lucy, vrsta Australopitecus afarensis, nije bila jedina vrsta iz koje se razvio rod Homo sapiensa", rekao je Yohannes Haile-Selassi iz Muzeja povijesti iz Clevelanda te dodao kako najnoviji nalazi upućuju na postojanje najmanje dvije skupine, ako ne i tri, od kojih se razvio moderan čovjek.

Sve vrste živjele su u približno isto vrijeme na istom mjestu udaljene svega nekoliko kilometara jedne od drugih.

Nalazi istraživanja gornje i donje čeljusti fosilnih ostataka pronađenih na području Woranso-Mille u Afar regiji datiraju iz razdoblja od prije 3,3 i 3,5 milijuna godina. Upravo su toliko stari i ostaci kostura Lucy kojeg su istraživači smjestili u razdoblje između 2,9 i 3,8 milijuna godina.

Kosti od prije poznatog kostura Lucy uvelike se razlikuju od najnovijeg nalaza. Zubi su različite veličine, različitog oblika i debljine cakline, navodi se u studiji.

Arheolozi pronašli dokaz: Čovjek je stariji za 700.000 godina!

Ostaci ove čeljusti pronađeni su 2011. godine na vrhu muljevitog djela pokrajine Burtele koja se nalazi oko 500 kilometara udaljena od Addis Ababe i 35 kilometara udaljena od Hadara u kojem je pronađen kostur Lucy.

Razumijevanje ljudskog postanka oduvijek je interesiralo ljudski rod, a nalazi su nerijetko poticali žestoke rasprave o obliku i izgledu ljudskog stabla života.

Skupina istraživača koja je otkrila fosil čeljusti 2011. godine, nekoliko godina ranije, pronašla je i ostatke stopala starosti oko 3,4 milijuna godina, no nisu ih mogli pripisati niti jednom poznatom obliku.

"Mislim da je vrijeme da otvorimo naše umove i sa svih strana razgledamo najranije faze naše evolucije ne bi li što točnije postavili razvoj i tijek događaja koji su prethodili razvoju ljudi. Ne trebamo odbacivati fosilne nalaze koje ne možemo smjestiti u neko određeno razdoblje", rekao je Selassie.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene