Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Oteti novinar BBC-a Alan Johnston: '16 najgorih tjedana mog života'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oteti novinar britanskog BBC-a Alan Johnston oslobođen je u srijedu nakon gotovo četiri mjeseca u islamističkom zatočeništvu, objavile su agencije pozivajući se na palestinske izvore i medije.

Islamistički otmičari Johnstona su rano ujutro predali dužnosnicima Hamasa koji već tri tjedna nadziru cijeli pojas Gaze, objavila je agencija Reuters pozivajući se na izvor blizak palestinskim pregovaračima koji su dogovarali Johnstonovo puštanje.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Dublinu Traže odgovornost od Sveučilišta VIDEO Propalestinski studentski prosvjedi proširili se i na dva europska grada: "Palestinci ginu duže od 200 dana, no nitko nas ne čuje" Slika nije dostupna Emitirana video snimka otetog novinara

Prema izjavi Reuterskovog izvora 45-godišnji Britanac viđen je dok prelazi pod zaštitu Hamasa. 

"Sjedio je s kolegama iz BBC-evog ureda u Gazi. Razgovarao je s njima i izgleda dobro i zdravo", kazao je svjedok.

Vijest o Johnstonovom oslobađanju objavila je i agencija AP
pozivajući se na Hamasovu televizijsku postaju. 

Dodaju da im je tu vijest Hamas potvrdio i u tekstualnoj poruci. 

Jedini zapadni dopisnik koji je puno radno vrijeme provodio u pojasu Gaze nestao je 12. ožujka kada je njegov automobil pronađen napušten.

Njegovi otmičari kasnije su se oglasili kao Vojska islama, grupacija koja ne pripada nijednoj od poznatih palestinskih frakcija i svoju inspiraciju pronalazi u al Qaidi.

Na Internetu su objavili video snimku otetog novinara opasanog eksplozivom i tražili da se u zamjenu oslobode neki islamisti zatvoreni u Britaniji i drugim zemljama.

Inicijativu za njegovo oslobađanja Hamas je poveo nakon što je silom preuzeo kontrolu u pojasu Gaze. 

Na taj su način željeli pokazati da su sposobni održavati zakon i red u Gazi.

Johnston se prisjeća četri strašna mjeseca zatočeništva

Alan Johston prisjetio se svoga zatočeništva u kojem
mu je jedina veza sa svijetom bio radi-aparat koji je primao BBC-ijev program koji je izvješćivao o naporima da ga se oslobodi.

Nakon što su ga oteli militanti inspirirani al Qaedom, Johnston je proveo 16 tjedana u samici, što je duže od bilo kojeg stranca ikad otetog u Gazi.

Vidno iscrpljen ali sretan, na konferenciji za novinare na kojoj su bili i dužnosnici Hamasa Johnston je svoje iskustvo opisao kao "povremeno zastrašujuće", dodavši kako se u samici osjećao kao da je živ zakopan.

"Posljednjih 16 tjedana bili su, jasno, apsolutno najgori u mojem životu, kao da sam bio živ zakopan", rekao je.

Dodao je kako njegovi otmičari nisu bili osobito zabrinuti da će ih pronaći palestinske sigurnosne snage, ali da su postali vrlo zabrinuti kad je Hamas preuzeo nadzor nad pojasom Gaze.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene