Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vođa islamske grupe Abu Osameh al-Moti danas je u Teheranu najavio oslobađanje BBC-jeva novinara Alana Johnstona kojega gerilci iz Gaze drže od ožujka, no drugi dužnosnici ne nadaju se njegovoj skoroj slobodi.


Nakon što je Hamas prošli tjedan preuzeo nadzor nad Gazom, dužnosnici tvrde da su kontaktirali s Johnstonovim otmičarima te da će se
potruditi oko novinareva oslobađanja.

Vezani članci SIlvije Tomašević Odlazak velikog novinara: U 72. godini preminuo Silvije Tomašević U Amsterdamu ustrijeljen novinar Šok u Nizozemskoj: Poznatom novinaru crne kronike pucali u glavu na ulici u Amsterdamu

"Mogu samo reći da će Alan uskoro biti oslobođen", rekao je u
nedjelju Islam Shahwan, glasnogovornik Hamasovaca u Gazi.
No glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri ublažava nadu u brzo oslobađanje BBC-jeva novinara i kaže da "nema ništa ovo u vezi s Alanom".

Nastojanjem da se oteti britanski novinar oslobodi, Hamas očito želi izbjeći izolaciju od svijeta i poslati signal ostalim naoružanim skupinama da kani u kaotičnoj Gazi uspostaviti red.

Johnston (45) je otet u Gazi prije tri mjeseca, a vjeruje se da su otmičari povezani s Hamasom. 

U poruci koja je navodno potjecala od otmičara tražilo se oslobađanje muslimanskih h zatvorenika, među ostalima i jednoga svećenika iz zatvora u Britaniji.