Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dijete rođeno pošlog tjedna u Kaliforniji možda je prvo zdravo dijete rođeno u SAD-u 's dekodiranim cijelim genetskim kodom prije rođenja', prema časopisu MIT Technology Review.


Razib Khan, otac djeteta čiji je cijeli genetski kod dekodiran prije rođenja, piše dokorat, znanstvene radove i blog na kojem je objavio ovu informaciju. Upravo je on proveo dekodiranje.

Vezani članci Tata i kći Tata spasio kćer dobrim refleksima, svi su već skočili na noge od panike Elon Musk, Grimes Milijarder s pjevačicom dobio šesto dijete pa otkrio i neobično ime za koje dosad nitko nije čuo

Za njega je Antonio Regalado iz Tech Reviewa napisao da je 'izradio grubi nacrt genoma svog sina početkom ove godine, nakon što je uspio dobiti uzorak tkiva iz placente nerođenog djeteta tijekom drugog tromjesečja', piše io9.com.

Khan (37) koji dovršava doktorat na području mačje genetike na Sveučilištu u Kaliforniji, napisao je da ne postoje upute kako da se ovo napravi. 'Ne postoji lista zadataka', piše Khan na blogu. Ideja sekvencioniranja fetusa je mlada i osjetljiva.

Sekvencioniran najstariji genom - konja starog 700.000 godina

Khan, koji nije imao nikakvog medicinskog razgloga da to učini s DNK svog sina, kaže da je sekvencioniranje njegova sin u utrobi 'bilo više cool nego praktično'. Učinio je to kako bi pokazao u kojem smjeru ide tehnologija, jer mu se sviđa 'pomicanje granica'.

Khan je već poznat u genetičkim krugovima kao bloger koji objavljuje provokativne stavove o genetici, rasi i reprodukciji.

Među njegovim najčešćim predikcijama tijekom prošle godine je da će sekvencioniranje fetusa uskoro biti rutina.  'Sviđalo se vama to ili ne, budućnost je ovdje, nosite se s tim', napisao je na svom blogu u svibnju.

Khan je na blogu napisao da vjeruje da su mnogi već u privatnosti sekvencionirali genom fetusa svog djeteta, ali njegovo je iskustvo prvo objavljeno javno.

'Nadam se da će moja priča ubrzati te individualce da izađu iz sjene. Nemamo što skrivati', napisao je Khan.

Dekodiranjem genoma fetusa moglo bi se rano primijetiti potencijalno fatalni signali. Pri tom se također mogu otkriti informacije o osobinama poput osobnosti ili stasa djeteta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook