Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

'Bili su integrirani'

Braća osumnjičena za stravičan napad odrasla su u odgojnoj ustanovi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Francuz Cherif Kouachi (32) kojeg policija traži kao osumnjičenog za napad na redakciju tjednika Charlie Hebdo, džihadist je otprije poznat službama za suzbijanje terorizma i već je osuđivan zbog sudjelovanja u mreži za slanje boraca u Irak, a njegov brat Said (34) za kojima također traje potraga, nema policijskog dosjea.

Dvojicu braće sumnjiči se da su u srijedu u Parizu ubili dvanaest ljudi.

Pročitajte i ovo Ruska vojska, ilustracija Stižu nove snage Mnogo Rusa posljednjih dana priključilo se vojsci: "Zbog ovog su željni osvete" Slika nije dostupna 12 ubijenih FOTO Ovo su žrtve terorističkog napada na Charlie Hebdo

Zajedno s još dvojicom braće i sestrom oni su šest godina, od 1994. do 2000., bili smješteni u odgojnoj ustanovi u Correzeu, u Treignacu, navodi agencija France Presse koja potvrđuje informaciju lokalnog lista La Montagne.

"Djecu su nam 1994. povjerile socijalne službe u Parizu jer su živjeli u osjetljivoj obitelji", rekao je za La Montagne Patrick Fournier, voditelj odgajatelja u toj ustanovi. Opisao ih je kao "potpuno integrirane" i kao osobe koje "nisu nikada imale problema s ponašanjem" tijekom boravka u domu.

"Said je kod nas završio hotelijersku školu", a Cherif je "završio elektrotehničku školu", rekao je Fournier.

Cherif Kouachi, rođen 1982. u Parizu, francuski je državljanin, s nadimkom Abou Issen i pripadnik je takozvane mreže Buttes-Chaumont, nazvane po jednoj pariškoj četvrti. Pod vodstvom "emira" Farida Benyettoua, ta je mreža utemeljena sa zadaćom da šalje džihadiste u Irak.

Upravo prije nego je otišao u Irak preko Sirije, bio je uhićen 2008. i osuđen na tri godine zatvora, od čega 18 mjeseci uvjetno.

U zatvoru Fleury-Merogis gdje je od studenoga 2005. do listopada 2006. bio u pritvoru, upoznao se s Djamalom Beghalom, predstavnikom francuskog radikalnog islama, osuđenim na desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog pripreme atentata.

Mračna povijest braće: Izdala ih velika pogreška!

Kouachi je od tada, doznaje se od dobroobaviještenog izvora, bio "pod utjecajem" Beghala i isticao se "veoma strogim obdržavanjem islamskih propisa".

Znanstvenik Jean-Pierre Filiu, dobar poznavatelj radikalnog islamističkog pokreta, misli da je Cherif Kouachi povezan s organizacijom Islamističkom državom (IS).

Kouachi, koji na policijskoj fotografiji ima obrijanu glavu i rijetku bradicu, bio je oduševljen rapom prije nego se priklonio radikalnom islamu, po emisiji koju je 2005. prikazala televizija France 3.

Njegov brat Said, dvije godine stariji od njega, rođen je 1980., također u pariškom 10. arondismanu i do napada na Charlie Hebdo nije privlačio pozornost policije. Njegova je osobna iskaznica pronađena u automobilu koji su osumnjičenici ostavili u srijedu u Parizu.

Na prvoj tjeralici objavljenoj u srijedu bilo je i ime trećeg osumnjičenika, Mourada Hamyda (18), Kouachijeva šogora. Sumnjiči ga se da je pomagao napadačima. Jedan očevidac je rekao da je u automobilu u trenutku bijega bila i treća osoba.

Mourad Hamyd u srijedu predvečer predao se policiji u Charleville-Mezieresu, "pošto je vidio da njegovo ime kruži društvenim mrežama", rekao je za AFP dobroobaviješten izvor. Korisnici interneta koji su se predstavili kao njegovi školski kolege, napisali su nešto ranije na Twitteru da je u vrijeme napada bio s njima u školi. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene