Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokolju Parizu

Mračna povijest braće: Izdala ih velika pogreška!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica od trojice osumnjičenih napadača na redakciju lista Charlie Hebdo u Parizu, za koje se vjeruje da su ubili 12 osooba u tom napadu, proteklog ljeta su se vratili iz ratom opustošene Sirije, prenose američki mediji.

Cherif i Said Kouachi prema pisanju USA Today u ljeto 2014. su se vratili iz Sirije u Francusku, no navedeni medij nije naveo izvor iste informacije, prenosi CNN.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Molitvom u petak Muslimanski predstavnici u Francuskoj pozivaju imame na osudu nasilja Slika nije dostupna Kritika Financial Timesa "Žele se boriti za slobodu provocirajući muslimane, a zapravo su obične budale"

Francuska policija trenutno provodi veliki lov na braću Kouachi, čije je fotografije objavila te ih proglasila naoružanima i opasnima. Braću je izdao jedan detalj: starijem je ispala osobna iskaznica.

Financial Times nakon napada na Charlie Hebdo: "Žele se boriti za slobodu provocirajući muslimane, a zapravo su obične budale"

Jedan od dvojice braće već je otprije poznat vlastima SAD-a, rekao je jedan policijski dužnosnik za CNN. Iako još mnogi detalji nisu poznati, evo što se dosad zna o trojici osumnjičenika za zvjerski napad u Parizu.

Cherif Kouachi

Mlađi od dvojice braće, taj 32-godišnjak već je proveo vrijeme u zatvoru i to tri godine, zbog sudjelovanja u prstenu džihadističkih novaka, koji su slali borce da se pridruže borbama u Iraku.

Uhićen je u siječnju 2005. godine u dobi od 22 godine, kad su on i još jedan muškarac trebali krenuti za Siriju te nakon toga za Irak, gdje bi se uključili u borbe protiv SAD-a i koalicije.

UŽIVO Policija lovi naoružanu braću, 18-godišnji osumnjičenik se predao: 'Bio sam u školi!'

"Žele se boriti za slobodu provocirajući muslimane, a zapravo su obične budale"

Kouachijev odvjetnik Vincent Olivier ističe da je tad dosje njegovog klijenta više izgledao dosje "pušača marihuane iz kvarta nego islamista". "On puši, pije, nema bradu i ima djevojku s kojom se želi oženiti", rekao je Ollivier još 2005. francuskim medijima, mjesec dana nakon uhićenja Cherifa Kouachija.

No, na suđenju je Kouachi opisan kao mladić koji je podlegao utjecaju radikalnog muslimanskog propovjednika, Farida Benyettoua u džamiji Addawa. Njegov trening za Irak sastojao se od trčanja po parku Buttes-Chaumont u Parizu te učenja osnova rukovanja jurišnom puškom AK-47 u istoj džamiji, od strane muškarca kojeg je tamo upoznao.

Sam Kouachi je sudu rekao kako ga je na sve to motiviralo mučenje zarobljenika u zatvoru Abu Gharib u Iraku. Dodao je kako mu je laknulo nakon što je uhićen. "Što se više bližio trenutak odlaska, to sam se više htio vratiti nazad. No, da sam se povukao, bio bi u opasnosti da ispadnem kukavica", rekao je Kouachi sucu.

Sud je tad teretio Kouachija i da je htio napasti židovske mete u Francuskoj no da mu je Benettou rekao da Francuska nije, kao Irak, "zemlja džihada", prenio je tijekom suđenja Bloomberg.

Kouachi je zajedno Benyettouom i još petoricom osoba osuđen na zatvorsku kaznu 2008. godine. Ipak, Kouachi nije kaznu odslužio u zatvoru, jer je polovica iste bila uvjetna, a u pritvoru je već proveo dovoljno vremena da nije morao odlužiti ostatak. Zapravo, na slobodu je iz pritvora pušten još i prije početka suđenja.

Kouachi je prije uhićenja radio kao dostavljač pizze a tijekom suđenja je radio u ribarnici u supermarketu. U to vrijeme sudu je rekao da mu je glavni interes stvarati rap glazbu.

No, 2010. godine Kouachi je optužen za povezanost s propalim planom za oslobađanje alžirskog islamista Smaina Aita Ali Belkacema, koji je u zatvoru zbog bombaškog napada na željezničku postaju u Parizu 1995. godine. Slučaj je kasnije odbačen.

Cherif Kopuachi je porijeklom Alžirac, a roditelji su mu umrli dok su on i njegov stariji brat još bili vrlo mladi. Odrastao je u domu u Rennesu, a u Pariz se doselio nakon što je dobio zvanje u sportskoj edukaciji.

Said Kouachi

O dvije godine starijem bratu Saidu (34) puno manje se zna i francuske vlasti nemaju velik dosje o njemu. Riječ je isto tako o francuskom državljaninu.

Saidova osobna iskaznica pronađena je u automobilu kojim su on i brat pobjegli s mjesta napada u srijedu u Parizu, nakon što su upali u redakciju Charile Hebdoa i poubijali koga su god tamo zatekli.

"To im je jedina pogreška", rekaoje Dominique Rizet, policijski i pravosudni konzultatnt.

The Liberation je izvjestio da su oba brata u vrijeme uhićenja mlađeg Cherifa, živjeli u parizu zajedno s Francuzom koji se preobratio na islam.

Hamyd Mourad

Taj se 18-godišnji mladić sam predao policiji, nakon što je primijetio da mu se ime pojavilo na društvenim mrežama, prenio je AFP.

Mourad je maturant i pohađa srednju školu u gradu Charleville-Mézières na sjeveroistoku Francuske. Policija ga je ispitala i privela.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene