"Francuska sramota na Dan pobjede u Velikom ratu", "Pariz više nije grad svjetlosti", "Sram vas bilo - Francuzi prodali Thaciju mjesto pored Putina", naslovi su u beogradskom tisku od ponedjeljka nakon jučerašnje ceremonije proslave 100. obljetnice završetka 1. svjetskog rata u Parizu, na kojoj srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću protokol nije dodijelio mjesto uz šefove država zemalja pobjednica.

Galerija


Komentirajući raspored državnika ispred Slavoluka pobjede i činjenicu da je sjedio nasuprot predsjednicima Francuske, Amerike i Rusije, Aleksandar Vučić u nedjelju je rekao da to ne odražava stvari odnos snaga, tim prije jer je iza ruskog šefa države Vladimira Putina sjedio kosovski predsjednik Hashim Thaci.

Vezani članci Emmanuel Macron dočekao Kolindu Grabar-Kitarović i njenog supruga Jakova (Foto: AFP) Macron dočekao Grabar-Kitarović na obilježavanju kraja 1. svjetskog rata: "Opet nam pada kiša" Vučić u posjetu Hrvatskoj (Foto: Igor Soban/PIXSELL) Vučićev dolazak u Hrvatsku iz minute u minutu prate i mediji u Srbiji

Thaci je, zapravo, sjedio u drugom redu, odmah iza francuskog predsjednika Emanualea Macrona, ruskog predsjednika Vladimira Putina, njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

"Nije to imalo veze ni s abecednim redom, ne znam kako je i tko poredao, a raditi skandal tamo, složit ćete se da nije bilo ni vrijeme ni mjesto za to", rekao je Vučić novinarima.

Premda nije izrijekom rekao da je uvrijeđen gestom protokola, Vučić je dodao da sumnja što se tamo dogodilo, ali o tome ne može govoriti javno. "Možete misliti što je netko mislio kad je postavio Thacija iza Putina", zaključio je Vučić, naglašavajući da će i francuski i ruski predsjednik doći u posjet Beogradu te Angela Merkel također.

"Sumnjam da će u Prištinu, Putin će doći u Beograd, u Prištinu neće, i Angela Merkel će doći u Beograd, a nisam siguran hoće li u Prištinu", rekao je Vučić beogradskim medijima.

Premda se očekivalo da u osudi protokola ceremonije u Parizu provladini tablodi u Beogradu budu oštriji negoli ostatak tisak blizak državnom vrhu, upravo su "Politika" i "Večernje novosti" na svojim stranicama uputile nedvojbenu diplomatsku poruku službenom Parizu naslovima "Francuska sramota na Dan pobjede u Velikom ratu" i "Pariz više nije grad svjetlosti".

"Francuska administracija zaboravila odati počast Srbiji"

Uz nadnaslov "Skandal na obilježavanju 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata", Politika piše da je stavljen "crni val preko povijesti, francuska administracija 'zaboravila' je odati počast Srbiji koja je tijekom rata izgubila 1.247.435 stanovnika", što je bilo 28 posto tadašnje populacije u Srbiji.

List prenosi i Vučićevu izjavu kako zna da je "svakom u Srbiji bila knedla u grlu" i ocjenu da raditi zbog toga skandal u Parizu "nije bilo ni mjesta ni smisla". "Ili ćete bio dio svijeta ili ćete se sami isključiti", prenosi "Politika" Vučićev komentar.

Ruski portal Sputnjik navodi da se skandal s pozornice kod Slavoluka pobjede ponovio i na Pariškoj mirovnoj konferenciji, na kojoj je francuski protokol kosovskog predsjednika ponovno smjestio iza ruskog šefa države.

"Nakon skandala s rasporedom sjedenja na svečanosti u Parizu povodom Dana primirja u Prvom svjetskom ratu, sada se Hashim Thaci našao u prvom planu i na Mirovnom forumu", navodi Sputnjik, objavljujući fotografije agencije Reuters na kojima su Putin i Thaci u krupnom planu.

Isprika francuskog veleposlanika u Srbiji Vučiću i srpskom narodu

Francuski veleposlanik u Beogradu Frederic Mondolini ispričao se u ponedjeljak srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću i srpskom narodu zbog rasporeda uzvanika na pozornici u Parizu tijekom nedjeljne ceremonije obilježavanja 100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata.

Mondolini je naglasio da je "za žaljenje" raspored sjedenja ispred Slavoluka pobjede, po kojem je srbijanski šef države, iako čelnik jedne od zemalje pobjednica u Prvom svjetskom ratu, smješten nasuprot predsjednika Francuske, SAD i Rusije, a ne na istoj strani svečane pozornice.

“Sa Srbijom smo veoma bliski, Srbija je u Prvom svjetskom ratu izgubila skoro trećinu svog stanovništva, 62 posto muškog stanovništva. Ne znam što se dogodilo. Kažem da je to bila greška za žaljenje i molimo predsjednika Vučića i srpski narod za ispriku“, rekao je u ponedjeljak ujutro Mondolini za beogradsku TV Prva.

Ubrzo poslije jutrošnje isprike francuskog veleposlanika reagirao je srbijanski predsjednik i objavom na Twitteru zahvalio Francuskoj na poruci poštovanja.

"Hvala veleposlaniku Mondoloniju na divnim riječima i poštovanju koje je pokazao prema srpskim žrtvama", napisao je Vučić na Twitteru i poručio da će poštovanjem biti uzvraćeno predsjedniku Emanuelu Macronu, koji je ranije obećao posjetiti Srbiju do kraja godine.

"Srbija će na veličanstven način dočekati predsjednika Macrona", poručio je Vučić.

Komentirajući jučerašnju ceremoniju u Parizu, francuski veleposlanik u Beogradu ocijenio je da su "slike šokirale dužnosnike i srpski narod", ali da je "važno to što nije bilo protokolarnog dočeka značajnijeg za Kosovo nego za Srbiju".

“Thaci je možda bio u fokusu kamera. Srbija je imala veliki značaj u Prvom svjetskom ratu i Francuska tome pridaje veliki značaj", rekao je veleposlanik Mondolini i zahvalio srbijanskom šefu diplomacije Ivici Dačiću, što je istog dana u Beogradu održana ceremonija u povodu 100. obljetnice završetka Velikog rata.

"U svakom slučaju, mi želimo sa Srbijom obilježiti snažno prijateljstvo i naš predsjednik Macron doći će u posjet početkom studenog, a to je jako značajno jer predsjednik Francuske u Srbiju nije dolazio 17 godina“, rekao je Mondolini. (Hina)

 

Rekli joj da je u poroti na suđenju El Chapu pa se rasplakala, neki porotnici odbijeni jer mu se dive