Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izabrali članove porote

Rekli joj da je u poroti na suđenju El Chapu pa se rasplakala, neki porotnici odbijeni jer mu se dive

Joaquin Guzman
Joaquin Guzman
Aktualno Galerija Joaquin Guzman Joaquin Guzman Počinje suđenje narko bosu El Chapu (Foto: AFP) - 4 Počinje suđenje narko bosu El Chapu (Foto: AFP) - 4 Foto: Afp El Chapov odvjetnički tim dolazi u New York (Foto: AFP) - 3 El Chapov odvjetnički tim dolazi u New York (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp El Chapovi odvjetnici Eduardo Balarezo i William Purpura (Foto: AFP) - 2 El Chapovi odvjetnici Eduardo Balarezo i William Purpura (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp +0 Počinje suđenje narko bosu El Chapu (Foto: AFP) - 1 Galerija 1/5 >>
U New Yorku u utorak treba početi suđenje kralju droge Joaquinu El Chapu Guzmanu. O njegovoj sudbini odlučit će 12 porotnika koji su odabrani nakon više eliminacijskih krugova. Sve će ih na sud dovoditi i odvoditi savezni šerifi.

Obožavatelj lika i djela narkobosa El Chapa i imitator Michaela Jacksona samo su neki od porotnika koji su odbijeni u obavljanju porotničke dužnosti na suđenju meksičkom kralju droge Joaquinu El Chapu Guzmanu, koje bi u utorak trebalo početi u New Yorku.

Pročitajte i ovo Zatvorska kazna Prije 5 godina Gliserom naletio na 20-godišnju djevojku i usmrtio ju: Pogledajte koju kaznu je dobio Tom Plimmer "Prljavi doktor" Doktor se seksao sa ženama u ordinaciji dok su pacijenti čekali na red, poslao gotovo 200 snimki medicinskoj sestri i ljubavnicama

Ukupno 12 potornika, sedam žena i pet muškaraca, odlučit će o El Chapovoj krivnji u optužbama za krijumčarenje droge, pranje novca i posjedovanje oružja. Identiteti svih 12 porotnika tijekom cijelog suđenja ostat će nepoznati javnosti, a na svako ročište na sudu dovodit će ih i odvoditi savezni šerifi.

Najmanje troje porotnika su imigranti, a četvero ih tečno govori španjolski. Nekoliko njih ima rođake i članove obitelji koji su zatvorski čuvari ili rade u snagama sigurnosti. Gotovo svi izabrani porotnici potvrdili su da su čuli za Guzmana i prije nego što su pozvani da mu presude, no prisegnuli su da će u donošenju odluke biti nepristrani, piše BBC

Porotnica se u strahu za život rasplakala tijekom intervjua

Jedna je žena, nakon što je obaviještena da je odabrana za porotnicu u ovom slučaju, počela plakati i rekla da strahuje za svoj život zbog moguće pažnje koju bi na sebe zbog sudjelovanja mogla privući, naročito ako joj se razotkrije identitet. No ipak je pristala ostati dio porote i odraditi dužnost.

No drugi kandidati za porotu oslobođeni su dužnosti zbog neobičnih razloga.

Jedan je muškarac, inače rođen u Medellinu u Kolumbiji, odbijen nakon što je na razgovoru s komisijom priznao da se "pomalo divi El Chapu" te da je pokušao doći do njegova autograma.

Drugi se pak od dužnosti izvukao tvrdeći da mu posao imitatora Michaela Jacksona donosi preveliku slavu, a treći je navodno odbijen nakon što je izjavio da je za Guzmana čuo zahvaljujući pecivu nazvanom prema kriminalcu u trgovini blizu njegova doma. Strahuje da bi ta činjenica, ako postane javna, mogla otkriti njegov indentitet.

Jednog od kandidata za porotu pitali su smatra li Guzmana lošim čovjekom, na što je odgovorio da ga osobno ne poznaje pa ne može biti siguran. Nije odabran za porotnika, kao ni drugih dvoje koji nisu znali što znači riječ kartel, piše NY Post.

Porotnicima je zabranjeno međusobno i s bilo kime izvan sudnice razgovarati o suđenju.

Obrana ima taktiku

Ako ga proglase krivim po svim točkama optužnice, El Chapo, čiji nadimak znači 'kratki', mogao bi u zatvoru ostati do kraja života.

El Chapu je u Meksiku već dva puta suđeno za krijumčarenje droge te je oba puta završio u zatvoru, no uspio je pobjeći. Američkom pravosuđu izručen je 2017. godine. Suđenje pred sudom u New Yorku trebalo bi završiti presudom za otprilike četiri mjeseca.

Tužitelji tvrde da je pod Guzmanovim vodstvom narkokartel Sinaloa u Sjedinjene Države prokrijumčario ogromne količine svih vrsta droga – heroina, kokaina, metamfetamina i marihuane.

Njegovi odvjetnici u više su navrata dali naslutiti kako će formirati obranu –pokušat će dokazati da je Guzmanova uloga u funkcioniranju kartela bila znatno manja nego što se čini.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene