Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ostavka saskog premijera zbog financijske krize državne banke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka Kršćansko-demokratska unija se nada da će ostavkom premijera njemačke savezne pokrajine Saske, Georga Milbradta, demokršćani u ovoj saveznoj pokrajini moći usredotočiti na konkretne političke planove i okrenuti budućnosti, priopćeno je iz vrha CDU-a nakon najave ostavke izazvane financijskom krizom državne banke.

'CDU je svjestan svoje odgovornosti za Sasku', rekao je glavni tajnik CDU-a Michael Kretschmer. Predstojnik ureda kancelarke Angele Merkel, Thomas de Maiziere, okarakterizirao je Milbradtovu ostavku kao 'čin oslobođenja' za saski CDU.

Pročitajte i ovo Ministar Božinović pozvao je Bojana Ivoševića da da ostavku Policajac u sačekuši? Božinović pozvao Puljkova zamjenika na radikalan potez: "Uvijek kad im nešto propadne za to prozivaju splitsku policiju..." Dmitar Kovačevski Predstavljeno novo vodstvo Sjevernomakedonski premijer na odlasku: "Funkciju premijera obnašao sam odgovorno i predano"

Georg Milbradt najavio je u ponedjeljak podnošenje ostavke na svoj položaj premijera i predsjednika saskog ogranka Kršćansko-demokratske unije reagirajući tako na kritike vezane uz krizu državne banke SachsenLB.

'Odlučio sam 16 mjeseci prije sljedećih lokalnih izbora u Saskoj dužnost premijera i predsjednika saskog CDU-a prebaciti na svog nasljednika', rekao je Milbradt obraćajući se javnosti. On je kao nasljednika predložio demokršćanskog političara i pripadnika nacionalne manjine lužičkih Srba Stanislawa Tillicha.

Tillich bi za premijera i predsjednika saskog CDU-a trebao biti izabran na stranačkoj konvenciji potkraj svibnja, a dotad će Milbrad obnašati dužnost premijera.

Milbrad je ostavku podnio reagirajući na optužbe vezane uz financijsku krizu državne banke SachsenLB, koja je nakon upadanja u financijske poteškoće i gubitka 2,75 milijardi eura prodana pokrajinskoj banci Baden-Wuertenberga. Milbrad je u vrijeme upadanja banke u krizu obnašao dužnost ministra financija, čime je ujedno stajao i na čelu SachsenLB-a.

Najnoviji skandal odnosi se i na podizanje privatnog kredita u visini od 127.000 eura, što ga je bračni par Milbradt podigao sredinom devedesetih kod SachsenLB-a. U svezi s tim kreditom demokršćanski koalicijski partner u Saskoj, Socijaldemokratska stranka Njemačke Milbradtu je do sutra dala vremena da se javno izjasni o spornom privatnom kreditu.

Promatrači procjenjuju da je Milbradt podnio ostavku kako ne bi ugrozio koaliciju sa socijaldemokratima u Saskoj.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene