Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ostaje li Velika Britanija u Europskoj uniji? Sve je više onih koji sumnjaju u to nakon posljednjeg samita čelnika Europske unije. Britanija je ostala izolirana u suprotstavljanju dogovoru za spas eura. Iako su burze pozdravile sporazum, kriza čini se još nije gotova.


Sporazum za spas eura izazvao je olakšanje u Europi i svijetu. Dogovorena je veća proračunska disciplina. Ona bi trebala vratiti povjerenje tržišta u europske vlade i euro. Ključnu ulogu imala je osovina Berlin - Pariz.

Vezani članci Virus, ilustracija U Europi se pojavila davno iskorijenjena bolest? Alarmirana Svjetska zdravstvena organizacija Ilustracija Kaos u njemačkim zračnim lukama: Što se to događa na početku sezone?

'S Merkozijem, znate, Merkel i Sarkozy, sigurno će biti bolje. Naći će rješenje za eurokrizu', rekao je Urs Stark, stanovnik Berlina. Međutim, jedna je zemlja rekla ne. Britanija se suprotstavila dogovoru i izazvala lavinu kritika na svoj račun. Mediji na kontinentu ocjenjuju da London ulazi u novu eru izolacije. Neki već najavljuju i britanski odlazak iz Unije.

'Već dugo ne žele biti dio Europske unije. Nikada to nisu potpuno ni bili. Ako odu, bliži su Amerikancima nego Europljanima', rekao je Jean-Michel Jarillot, stanovnik Pariza. 'Ako vjeruju da mogu bez nas, mi možemo bez njih. Nikada nisu htjeli biti dio europske zajednice. Oni nisu toliko Europljani koliko mi Talijani', rekla je Concetta Anzaldo, stanovnica Rima.

Britanski premijer David Cameron odbacuje tvrdnje o izlasku iz Unije kao i nagađanja o britanskom referendumu o članstvu. Svoj potez i dalje brani kao zaštitu nacionalnih interesa. Na otoku mu mnogi ipak zamjeraju da time slabi utjecaj Britanije u odnosu na Francusku i Njemačku. Iako je pristala na dogovor, i u Grčkoj strahuju da Berlin i Pariz postaju previše moćni.

'Merkel radi što želi. Oni koji se ne mogu prilagoditi takvim institucijama i pravilima bit će izostavljeni. To je ranije bilo samo u teoriji. Sada će biti provedeno tako da zemlje poput Grčke i Italije moraju otići. To je tako', rekao je Gerasimos Tzivras, stanovnik Atene.

Burze su pozitivno reagirale na dogovor u Bruxellesu unatoč britanskom protivljenju. Ipak stižu upozorenja da kriza još nije gotova. Sporazum se više bavi izbjegavanjem nove krize, nego rješavanjem trenutačne.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju