Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čelnici triju većih oporbenih stranaka u Republici Srpskoj potpisali su u nedjelju koalicijski sporazum 'Zajedno za Republiku Srpsku' kako bi na ovogodišnjim listopadskim izborima pokušali osvojiti vlast od Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojemu je na čelu utjecajni premijer u tome entitetu Milorad Dodik.


Predsjednici Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić, Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić i Srpske radikalne stranke Republike Srpske Milanko Mihajlica usuglasili su zajedničke kandidate za mjesto predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH. Prema sporazumu PDP će odrediti kandidata za srpskog člana BiH Predsjedništva dok je SDS kandidirao Ognjena Tadića za predsjednika Republike Srpske.

Vezani članci Milorad Dodik (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Američki veleposlanik u BiH Dodiku dao "packu": Sankcije ostaju sve dok ne promijeni ponašanje Milorad Dodik (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Dodikovi parlamentarci ne odustaju od zastave RS-a u svim tijela vlasti, incidenti sve češći

Iako se u medijima nagađa da će predsjednik Mladen Ivanić biti kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, on je na konferenciji za novinare pojasnio da će odluku o imenu kandidata Glavni odbor stranke donijeti sredinom travnja. Dodao je kako je zadaća nove koalicije provesti reforme na području gospodarstva i socijalnih prava. Predsjednik SDS-a Mladen Bosić pozvao je i druge srpske stranke u ovome entitetu da se priključe novom oporbenom bloku. Ove stranke protive se većim promjenama daytonskog Ustava BiH te pozivaju na raspisivanje referenduma u RS-u oko pristupanja NATO savezu.

Cilj oporbe u RS-u je biti dio vladajuće većine u Vijeću ministara BiH te uspostaviti Vladu Republike Srpske. Dodikov SNSD je na proteklim općim izborima osvojio natpolovičnu većinu glasova u Republici Srpskoj. (Hina)