Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zajedno protiv Dodika

Oporba u Republici Srpskoj ujedinila se protiv Dodikova SNSD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici triju većih oporbenih stranaka u Republici Srpskoj potpisali su u nedjelju koalicijski sporazum 'Zajedno za Republiku Srpsku' kako bi na ovogodišnjim listopadskim izborima pokušali osvojiti vlast od Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) kojemu je na čelu utjecajni premijer u tome entitetu Milorad Dodik.

Predsjednici Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić, Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić i Srpske radikalne stranke Republike Srpske Milanko Mihajlica usuglasili su zajedničke kandidate za mjesto predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH. Prema sporazumu PDP će odrediti kandidata za srpskog člana BiH Predsjedništva dok je SDS kandidirao Ognjena Tadića za predsjednika Republike Srpske.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik NIJE ODUŠEVLJEN Dodik Macronu poslao nesvakidašnju poruku: "Da vam objasnim što se zapravo zbiva..." Zastave Europske unije ESKALACIJA KRIZE Veleposlanici u BiH na hitnom sastanku: Unija neće tolerirati secesionističke korake

Iako se u medijima nagađa da će predsjednik Mladen Ivanić biti kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH, on je na konferenciji za novinare pojasnio da će odluku o imenu kandidata Glavni odbor stranke donijeti sredinom travnja. Dodao je kako je zadaća nove koalicije provesti reforme na području gospodarstva i socijalnih prava. Predsjednik SDS-a Mladen Bosić pozvao je i druge srpske stranke u ovome entitetu da se priključe novom oporbenom bloku. Ove stranke protive se većim promjenama daytonskog Ustava BiH te pozivaju na raspisivanje referenduma u RS-u oko pristupanja NATO savezu.

Cilj oporbe u RS-u je biti dio vladajuće većine u Vijeću ministara BiH te uspostaviti Vladu Republike Srpske. Dodikov SNSD je na proteklim općim izborima osvojio natpolovičnu većinu glasova u Republici Srpskoj. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene