Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Opća skupina UN-a usvojila moratorij na smrtnu kaznu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Opća skupština UN-a je sa 104 glasa za i 54 protiv, usvojila moratorij na izvršenje smrtnih kazni, čime je poražena skupina zemalja koja je u Svjetskoj organizaciji tvrdila da se takvim postupcima ne krše ljudska prava.

Zemlje koje se protive smrtnoj kazni čine jedinstveni blok koji
smatra da smrtna kazna "narušava ljudsko dostojanstvo" i da moratorij "doprinosi jačanju i pozitivnom razvoju ljudskih prava", navodi se u rezoluciji Opće skupštine.

Pročitajte i ovo Rishi Sunak, britanski premijer Izglasan zakon Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..."

"Ne postoje uvjerljivi dokazi da smrtna kazna ima vrijednost
odvraćanja od zločina i da se bilo koji oblik povrede pravde prilikom izvršenja smrtne kazne može vratiti unatrag i popraviti", dodaje se.

U rezoluciji, koju je predložilo više od 90 zemalja, većinom
europskih, izražavala se zabrinutost zbog nastavka korištenje te vrste kazni te se tražio "moratorij na izvršenja s perspektivom ukidanja smrtne kazne".

Njome se države koje još primjenjuju smrtnu kaznu pozivaju na poštivanje međunarodnih standarda u pogledu zaštite prava osuđenika te da "postupno ukinu smrtnu kaznu i smanje broj kaznenih djela na koja se ona primjenjuje".

Zemlje koje se protive moratoriju ponovile su svoje kritike prije glasovanja o rezoluciji, kao što su to učinile na prošlomjesečnoj raspravi pred Odborom za ljudska prava UN-a. Među protivnicima je blok od 13 karipskih država i zemlje poput Singapura koje su optužile europske zemlje da svoje vrijednosti nameću drugim suverenim nacijama.

Smrtnu kaznu ukinule su 134 zemlje, a one koje ju još primjenjuju, poput Kine i Sjedinjenih Država, nisu se uključivale u raspravu.

Unatoč stavu Washingtona da smrtnu kaznu treba zadržati, New Jersey je u ponedjeljak postao prva američka savezna država koja je ukinula smrtnu kaznu u posljednjih 40 godina. U mnogim američkim saveznim državama smrtna kazna postoji još samo na papiru i već desetljećima nije zabilježena nijedna egzekucija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene