Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Žena koja je spasila "vještičje dijete" našla se na prvom mjestu ljestvice 100 najinspirativnijih ljudi svijeta.


Anja Ringgren Lovén, humanitarka iz Danske, posvojila je nigerijskog dječaka u veljači te tako dospjela na vrh ljestvice njemačkog časopisa "Oom". Iza nje su ostali papa Franjo, Barack Obama i Dalaj Lama.

Vezani članci Slika nije dostupna Stravični prizori iz Nigerije nakon rušenja škole: Osmero poginulo, a stotinjak djece zarobljeno pod ruševinama Teretni brod Glarus (Foto: Massoel Shipping) Oslobođen hrvatski pomorac kojeg su oteli nigerijski pirati, dočekala ga veleposlanica Bekić

Fotografija na kojoj Anja dječaku kojeg je nazvala "Hope" ("Nada") daje vodu obišla je svijet i ukazala na njen rad s djecom siročadi u Nigeriji, javlja Independent.

Prije no što su ga spasili Anja i njezin suprug David, dječaka je zbog seoskog praznovjerja vlastita obitelj izbacila na ulicu gdje se zarazio mnogobrojnim bolestima.

"Bio je kao mala beba, cijelo tijelo mi se zamrznulo kad sam ga vidjela. I sama sam nedavno postala majka i kad sam ga ugledala, pomislila sam na svog sina. Odmah sam odlučila kako ću učiniti sve da preživi", kaže Anja.

Na drugom mjestu ljestivce našao se Barack Obama, a iza nje je glumica Charlize Theron zbog borbe protiv zraze HIV-om u svojoj rodnoj Južnoafričkoj Republici. Na četvrtom mjestu nalazi se Papo Franjo za kojeg je žiri utvrdio kako je svojim vodstvom donio pozitivne promjene katoličkoj crkvi.