Predsjednik SAD-a Joe Biden
Predsjednik SAD-a Joe Biden Foto: Afp

Američki predsjednik Joe Biden pozdravio je primirje sklopljeno između Izraealaca i Palestinaca uz posredovanje Egipta, kojim je nakon 11 dana žestokih borbi prekinut sukob između izraelskih vojnih postrojbi i Hamasa.


Biden je obećao da će Sjedinjene Američke Države, u suradnji s Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim dionicima, stanovnicima Gaze dostaviti humanitarnu pomoć te sudjelovati u obnovi tog područja.

Vezani članci Zračni napad na Gazu Nakon 11 dana žestokih borbi: Dogovoren prekid vatre između Izraela i Hamasa Stanje u Pojasu Gaze - 2 Pozadina sukoba: "Problem je što je Gaza najveći kavez na zemlji. Izrael radi eksperiment nad ljudskim bićima"

Američki predsjednik istaknuo je da će pomoć u obnovi biti provedena u suradnji s palestinskim vlastima, a ne s Hamasom, koji SAD označava terorističkom organizacijom. Umjerena palestinska struja vlada samo na dijelovima okupirane Zapadne obale, dok Hamas kontrolira veći dio teritorija u pojasu Gaze.

"Učinit ćemo to u punoj suradnji s palestinskim vlastima, ali ne s Hamasom, i to na takav način kojim nećemo dopustiti Hamasu da jednostavno obnovi svoju zalihu oružja", izjavio je Biden koji je zbog stava da se Izrael ima pravo braniti od Hamasovih raketnih napada i načina na koji je vodio pregovore o prekidu vatre došao na udar kritike i među članovima Demokratske stranke.

Biden je na kritike odgovorio riječima da Palestinci zaslužuju živjeti u miru i sigurnosti, baš kao i Izraelci.

"Moja administracija nastavit će tihu, neumoljivu diplomaciju prema tom cilju. Vjerujem da imamo pravu priliku doći do napretka i posvećen sam radu na tome", rekao je Biden.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju