Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Organizacija za europsku sigurnost u subotu je objavila da je Rusija dopustila OESS-ovim promatračima da slobodno kreću cijelom Gruzijom, što se tumači kao mogući znak ublažavanja napetosti između službene Moskve i Zapada.


To se događa samo nekoliko dana uoči posjeta francuskoga predsjednika Nicolasa Sarkozyja Moskvi gdje će razgovarati s predsjednikom Dimitrijem Medvedevim i ocijeniti koliko se Rusija pridržava mirovnoga plana kojim je uz francusko posredovanje završen prošlomjesečni sukob.

Vezani članci Slika nije dostupna Žužul izaslanik OESS-a za Gruziju i Rusiju Slika nije dostupna Putin traži pritisak na Gruziju

"Cijelu sam noć dobivao izvještaje... OESS-ovi promatrači sada se sasvim slobodno kreću", rekao je finski ministar vanjskih poslova Alexander Stubb koji u 2008. predsjeda OESS-om

"Imamo veoma dobar pristup. Mislim da radimo na tome, a Rusi se, rekao bih, otvaraju", rekao je Stubb novinarima za sastanka EU-ovih ministara vanjskih poslova u južnofrancuskome gradu Avignonu.

EU-ov visoki predstavnik za vanjsku politiku Javier Solana rekao je da su novi znakovi ruske suradnje dobri za posjet francuskoga predsjednika u kojem će i sam sudjelovati. Na pitanje jesu li tijekom toga posjeta moguće promjene u sporazumu, Solana je rekao: "Mislim da će biti moguće".

Rusija i Gruzija u kolovozu su kratko ratovale. Unatoč mirovnome sporazumu, Moskva se suprotstavila Zapadu i zadržala snage u tzv. sigurnosnim zonama na gruzijskom teritoriju, izvan Južne Osetije i Abhazije, druge pobunjene regije.