Obavijesti Video Pretražite Navigacija

OESS-ovi promatrači slobodno se kreću po Gruziji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizacija za europsku sigurnost u subotu je objavila da je Rusija dopustila OESS-ovim promatračima da slobodno kreću cijelom Gruzijom, što se tumači kao mogući znak ublažavanja napetosti između službene Moskve i Zapada.

To se događa samo nekoliko dana uoči posjeta francuskoga predsjednika Nicolasa Sarkozyja Moskvi gdje će razgovarati s predsjednikom Dimitrijem Medvedevim i ocijeniti koliko se Rusija pridržava mirovnoga plana kojim je uz francusko posredovanje završen prošlomjesečni sukob.

Pročitajte i ovo Pristupnice; ilustracija Pristupnica za EU Nada umire zadnja: ''Ako postanemo dio obitelji europskih zemalja, moći ćemo brže završiti rat'' Ilustracija ozbiljna prijetnja ili ? Susjedi Rusije na nogama zbog gradnje vojne baze: "Putin će nas uvući u rat!"

"Cijelu sam noć dobivao izvještaje... OESS-ovi promatrači sada se sasvim slobodno kreću", rekao je finski ministar vanjskih poslova Alexander Stubb koji u 2008. predsjeda OESS-om

"Imamo veoma dobar pristup. Mislim da radimo na tome, a Rusi se, rekao bih, otvaraju", rekao je Stubb novinarima za sastanka EU-ovih ministara vanjskih poslova u južnofrancuskome gradu Avignonu.

EU-ov visoki predstavnik za vanjsku politiku Javier Solana rekao je da su novi znakovi ruske suradnje dobri za posjet francuskoga predsjednika u kojem će i sam sudjelovati. Na pitanje jesu li tijekom toga posjeta moguće promjene u sporazumu, Solana je rekao: "Mislim da će biti moguće".

Rusija i Gruzija u kolovozu su kratko ratovale. Unatoč mirovnome sporazumu, Moskva se suprotstavila Zapadu i zadržala snage u tzv. sigurnosnim zonama na gruzijskom teritoriju, izvan Južne Osetije i Abhazije, druge pobunjene regije.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene