Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europski sud za ljudska prava (ECHR) konačno je odbio žalbu radikalnog imama Abu Hamze na izručenje iz Velike Britanije u Sjedinjene Države, čime to izručenje postaje moguće.


Govoreći o zadnjoj žalbi koju je Hamza podnio na raniju odluku europskih sudaca u korist njegova izručenja, sud ističe u priopćenju objavljenom u ponedjeljak: ‘Danas je Glavno vijeće odlučilo odbaciti tu žalbu, što znači da je presuda donesena 10. travnja 2012. konačna’.

Vezani članci Severina Novi problemi za Severinu: Dobila kaznenu prijavu, a i policija je svratila kod pjevačice Slika nije dostupna Abu Hamza izveden pred sud


Dana 10. travnja ECHR je stvorio uvjete za izručenje Abu Hamze i četvorice suoptuženika za terorizam, ocijenivši da teške zatvorske kazne koje bi mogli dobiti u SAD-u nisu ‘odveć nesrazmjerne’ s obzirom na terorističke čine koji im se stavljaju na teret.

Mustafa Kamal Mustafa, poznat kao Abu Hamza al-Masri, koji je slijep na jedno oko i bogalj koji umjesto ruke ima kuku, optužen je po jedanaest točaka optužnice povezanih s terorizmom. Washington ga napose optužuje da je 1998. sudjelovao u otmici šestnaest zapadnih turista u Jemenu, među kojima su četiri poginula u akciji oslobađanja jemenske vojske.

Usto je pomagao u osnivanju baze za uvježbavanje terorista u SAD-u 2000.-2001. i u financiranju kandidata za džihad željnih poći na Bliski istok kako bi se ondje obučili za izvođenje terorističkih napada.

Britansko ministarstvo unutarnjih poslova izrazilo je u ponedjeljak spremnost da ‘što je prije moguće’ izruči Abu Hamzu i četvoricu islamista u SAD, pošto je ECHR odbio njihovu žalbu.

‘Ministrica unutarnjih poslova Theresa May zadovoljna je današnjom odlukom da slučaj Abu Hamze i četvorice suoptuženika ne vrati Glavnom vijeću’, najvišoj instanci ECHR-a, ističe se u priopćenju ministarstva u kojemu se dodaje: ‘Učinit ćemo sve kako bi se te osobe što prije izručilo američkim vlastima’. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook