Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europski sud za ljudska prava (ECHR) konačno je odbio žalbu radikalnog imama Abu Hamze na izručenje iz Velike Britanije u Sjedinjene Države, čime to izručenje postaje moguće.


Govoreći o zadnjoj žalbi koju je Hamza podnio na raniju odluku europskih sudaca u korist njegova izručenja, sud ističe u priopćenju objavljenom u ponedjeljak: ‘Danas je Glavno vijeće odlučilo odbaciti tu žalbu, što znači da je presuda donesena 10. travnja 2012. konačna’.

Vezani članci Veselin Šljivančanin, Mile Mrkšić, Vojislav Šešelj Gdje su danas vukovarski krvnici? Zbog ratnog zločina neki su još iza rešetaka, drugi su kaznu već odslužili, a treći je nisu ni doživjeli Srđan Mlađan u sudnici - 6 Sisački monstrum nakon dugo vremena u javnosti: Pogledajte kako danas izgleda najokrutniji ubojica koji se oženio u zatvoru


Dana 10. travnja ECHR je stvorio uvjete za izručenje Abu Hamze i četvorice suoptuženika za terorizam, ocijenivši da teške zatvorske kazne koje bi mogli dobiti u SAD-u nisu ‘odveć nesrazmjerne’ s obzirom na terorističke čine koji im se stavljaju na teret.

Mustafa Kamal Mustafa, poznat kao Abu Hamza al-Masri, koji je slijep na jedno oko i bogalj koji umjesto ruke ima kuku, optužen je po jedanaest točaka optužnice povezanih s terorizmom. Washington ga napose optužuje da je 1998. sudjelovao u otmici šestnaest zapadnih turista u Jemenu, među kojima su četiri poginula u akciji oslobađanja jemenske vojske.

Usto je pomagao u osnivanju baze za uvježbavanje terorista u SAD-u 2000.-2001. i u financiranju kandidata za džihad željnih poći na Bliski istok kako bi se ondje obučili za izvođenje terorističkih napada.

Britansko ministarstvo unutarnjih poslova izrazilo je u ponedjeljak spremnost da ‘što je prije moguće’ izruči Abu Hamzu i četvoricu islamista u SAD, pošto je ECHR odbio njihovu žalbu.

‘Ministrica unutarnjih poslova Theresa May zadovoljna je današnjom odlukom da slučaj Abu Hamze i četvorice suoptuženika ne vrati Glavnom vijeću’, najvišoj instanci ECHR-a, ističe se u priopćenju ministarstva u kojemu se dodaje: ‘Učinit ćemo sve kako bi se te osobe što prije izručilo američkim vlastima’. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook