Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Donesena je najiščekivanija odluka u Americi. Vrhovni je sud podržao Obaminu reformu zdravstvenog osiguranja.


Zakonom bi se trebalo pokriti zdravstveno osiguranje 32 milijuna Amerikanaca koji ga dosad nisu imali.

Vezani članci Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore, i Martina Bolšec Oblak Luetić reagirao na Plenkovićevu izjavu o cijepljenju: "Čudi me to." Otkrio i kad očekuje vrhunac četvrtog vala Cijepljenje medicinara - 5 Jesu li bolnice spremne za novi val koronavirusa? Pacijenti traže ista pravila za sve: "Mislim da bi se trebali liječnici cijepiti. Ako traže to od nas, trebali bi i oni"

Najspornija je bila odredba zakona po kojoj bi zdravstveno osiguranje do 2014. postalo obvezno za sve građane pod prijetnjom financijske kazne. Ova bi odluka koja je prozvana odlukom stoljeća mogla utjecati na predsjedničke izbore u studenome.

Temelj zakona predsjednika Baracka Obame, koji je poznat kao 'Obamacare', obvezatnog oblika zdravstvenog osiguranja za sve Amerikance, Vrhovni sud je načelno prihvatio, što je pobjeda demokratskog predsjednika četiri mjeseca do predsjedničkih izbora u studenome.

Najviše pravosudno tijelo čije je očitovanje tražilo više od polovice američkih saveznih država, zatim savez malih poduzetnika te sama vlada, objavilo je da je zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju za 32 milijuna Amerikanaca koji ga nisu imali sukladan s američkim ustavom.

Vrhovni sud odlučio je podržati najprijeporniju odredbu zakona, koji je izazvao strastvene rasprave u cijeloj zemlji, a to ja obveza sklapanja ugovora o zdravstvenom osiguranju za sve Amerikance do 2014., pod prijetnjom financijske kazne.

Konzervativni predstavnik Vrhovnog suda John Roberts priklonio se odluci koju je donijelo četvero drugih sudaca i odobrio odredbu. Vrhovni sud koji čini devet sudaca time je podržao Obaminu administraciju koja je zatražila da sud ocijeni je li zakon sukladan ustavu.

Protivnici zakona zahtijevali su da se obveza o zdravstvenom osiguranju proglasi neustavnom i da se cjelovit zakon odbaci. Drže da je zakon kršenje slobode pojedinaca i da znatno proširuje ovlasti savezne vlade nad državama. (K.A./Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.