Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Telekoma

Odlazi ministar obrane: Zbog privatizacije zloupotrebljavao vojsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski parlament u četvrtak je na zahtjev premijera Mire Cerara razriješio dužnosti ministra obrane Janka Vebera zbog zloporabe vojske, pri čemu je za njegov odlazak iz vlade glasovalo 68 zastupnika, dok ih je 11 bilo protiv.

Glavni razlog što je Cerar prije dva tjedna zatražio ostavku ministra iz redova koalicijskih Socijalnih demokrata (SD) bilo je otkriće da je Veber sigurnosno-obavještajnoj službi ministarstva obrane naručio izradu studije o negativnim posljedicama moguće privatizacije Telekoma Slovenije, nacionalnog operatera za koji je zainteresiran Deutsche Telekom.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

Cerar je u četvrtak u raspravi u parlamentu rekao da je Veber tim postupkom iznevjerio njegovo povjerenje i da ne može ostati ministar jer je subjektivno i objektivno odgovoran za zloporabu vojne službe te da se vojska ne smije baviti obavještajnim poslovima o pitanjima privatizacije slovenskih poduzeća u državnom vlasništvu.

Veber, koji je odbio dati ostavku pa se o tome moralo glasovati u parlamentu, je kazao kako ga ne smjenjuju zato što je djelovao nezakonito, te da je osobno zapravo pokazao državotvorno stajalište jer prodaja nacionalnog operatera o kojem ovise komunikacije vojske i sigurnost obrambenog sistema može imati teške posljedice u gubitku suverenosti na području obrane.

Cerar protiv produženja sankcija Rusiji, Medvedeva pozvao u Sloveniju

Zbog osjetljivosti problematike veći dio višesatne rasprave pred glasovanje održan je iza zatvorenih vrata.

Za Veberov odlazak izjasnile su se sve parlamentarne stranke osim Socijalnih demokrata (SD) koji o privatizaciji državnih udjela u poduzećima ne dijele ista stajališta sa strankom premijera Cerara, ali niti s oporbom desnog centra, te se privatizaciji protive.

Analitičari navode da će se stranka Socijalnih demokrata unatoč smjeni ministra iz svoje kvote odlučiti za ostanak u vladi, o čemu će službeni stav iznijeti u petak, te da će do izbora novog ministra resor obrane preuzeti Dejan Židan, predsjednik stranke i potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede, čime će biti izbjegnuta teža kriza vlade i raspad koalicije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene