Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znakovi sve veće krize u regiji

Odgovor na nuklearni test: Južna Koreja mogla bi osposobiti najmoćnije taktičko oružje SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južna Koreja i SAD oštro su osudile najnoviji nuklearni test Sjeverne Koreje.

Nije trebalo dugo čekati na reakciju SAD-a nakon što je Sjeverna Koreja izvršila šesti nuklearni test, tijekom kojeg je, kako tvrdi, uspješno testirala hidrogensku bombu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sjever i jug Radio koji je emitirao misteriozne kodirane brojeve naglo 'ušutio', zloglasni vođa poručio vojsci: "Budite spremni" Sjeverna Koreja ispalila projektile - 5 Nova provokacija Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata: Južna Koreja stanovnike otoka poslala u skloništa

Predsjednik SAD-a Donald Trump na Twitteru je napisao:

"Sjeverna Koreja provela je veliki nuklearni test. Njihove riječi i djela i dalje su neprijateljska i opasna za SAD", poručio je Trump.

Moon Jae In, predsjednik Južne Koreje, pozvao je na "najsnažniji mogući" odgovor na nuklearni test Sjeverne Koreje, koji bi trebao uključivati sankcije Sigurnosnog vijeća UN-a kojima će se "potpuno izolirati" Sjever.

Južnokorejske i Američke vlasti također su raspravljale o osposobljavanju vojnih sredstava SAD-a na Korejskom poluotoku, rekao je južnokorejski savjetnik za nacionalnu sigurnost, Chung Eui Yong.

Razgovori između Južne Koreje i SAD-a dogodili su se nakon što je Sjeverna Koreja izvršila svoj šesti nuklearni test. Glasnogovornik je rekao da je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster 20 minuta o sjevernokorejskom testu razgovarao s Chungom, svojim južnokorejskim kolegom, izvještava Independant.

Kina osudila nuklearni test

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je sjevernokorejski test, te ju potaklo da zaustavi svoje "krivo" djelovanje.

Ministarstvo je u izjavi napisalo da se Kina protivi i da snažno osuđuje djelovanje Sjeverne Koreje, te dodalo da ta država treba poštovati rezolucije UN-ovog Vijeća sigurnosti.

Japanski i južnokorejski dužnosnici rekli su da je potres koji je uzrokovan detonacijom nuklearne bombe bio oko 10 puta jači od onih uzrokovanih proteklim detonacijama, te su zaključili kako je Sjeverna Koreja obavila svoj šesti nuklearni test.

Znak sve veće nuklearne krize u regiji

Bio je to prvi nuklearni test od kada je Donald Trump postao predsjednik SAD-a. Donald Trump razgovarao je s japanskim premijerom Shinzom Abeom o "sve većoj" nuklearnoj krizi u regiji.

Sjeverna Koreja priopćila je putem državnih medija da je testiranje hidrogenske bombe bio "savršen uspjeh" koji označava "značajan korak" u završavanju nuklearnog programa te države. Testirana bomba dizajnirana je tako da se može priključiti za novo-razvijene internacionalne balističke projektile, tvrdi Sjeverna Koreja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene