Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Napinjanje mišića''

Sjeverna Koreja o lansiranju projektila: ''Ovaj test dokaz je pune 'vojne spremnosti' i 'strateške sposobnosti'''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna Koreja objavila je da je testiranje projektila Hwasong-12, koje je nadgledao vođa te zemlje Kim Jong Un, bila uspješna demonstracija volje Pjongjanga da se odupre potencijalnim prijetnjama, uključujući i onima koje uzrokuju zajedničke vježbe SAD-a i Južne Koreje.

Pjongjang tvrdi da je projektil sletio na planirano odredište i da nikada nije predstavljao prijetnju za susjedne države. Dodao je da je ovaj test dokaz pune "vojne spremnosti" i "strateške sposobnosti".

Pročitajte i ovo Yoshimasa Hayashi Geopolitička preslagivanja NATO se širi u Aziju? Japanski ministar: ''Ovaj potez šalje važnu poruku'' Ilustracija SVE SE VIŠE KUHA "Ne pričajte gluposti, razmislite i oprezno!": Moćna sestra sjevernokorejskog vođe poludjela na susjede, a poslana je i prijetnja Japanu

Ovaj projektil, koji je Sjeverna Koreja lansirala u utorak, prošao je iznad sjevera Japana. Projektil je, pretpostavlja se, preletio 2.700 kilometara, što indicira da sjevernokorejska prijetnja protiv američkog teritorija Guama nije bila blef, izvještava RT.

Kim Jong Un pozvao na povećanje broja testova

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un pozvao je na povećanje testiranja oružja iznad Tihog oceana kako bi poboljšao sjevernokorejske sposobnosti da obuzda Guam, objavili su u srijedu državni mediji Sjeverne Koreje. Ova izjava objavljena je dan nakon što je sjevernokorejska vojska prvi put iznad Japana testirala projektil dizajniran za nošenje nuklearne bojne glave.

Agresivno testiranje projektila dogodilo se u isto vrijeme u kojem SAD i Južna Koreja obavljaju vojne vježbe. Korejska centralna novinska agencija (KCNA) objavila je da lansiranje predstavlja "napinjanje mišića", što je protumjera vježbama koje se obavljaju jednom godišnje i koje završavaju u četvrtak. Vlada Sjeverne Koreje te vježbe smatra pripremom za invaziju, zbog čega često obavlja testove kada se održavaju.

Kim je zbog testiranja, koje je nazvao "značajnim uvodom" u obuzdavanje Guama, izrazio "veliko zadovoljstvo". Također je rekao da će Sjeverna Koreja promatrati ponašanje SAD-a i da će sukladno s time donositi odluke.

Ranije ovog mjeseca Sjeverna Koreja zaprijetila je da će lansiranjem 30 do 40 projektila "obuzdati Guam" te dokazati kako ima sposobnosti da napadne američku vojnu bazu koja se tamo nalazi. Ta prijetnja potaknula je predsjednika Donalda Trumpa da zaprijeti toj državi te je rekao kako će Sjeverna Koreja suočiti s "vatrom i bijesom".

"Sve su opcije na stolu", rekao je Trump u utorak nakon rasprave o učinku koji Sjeverna Koreja ima na destabiliziranje područja na kojim SAD ima dva velika saveznika, Japan i Južnu Koreju.

Vijeće UN-a jednoglasno osudilo testiranje

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u utorak je "oštro" osudilo sjevernokorejsko ispaljivanje balističke rakete koja je preletjela iznad Japana, u izjavi koju je njegovih petnaest članica jednoglasno odobrilo nakon trosatnog zasjedanja.

Vijeće sigurnosti "poziva sve zemlje članice da dosljedno i u cijelosti" provode UN-ove rezolucije, pa tako i one o uvođenju gospodarskih sankcija Sjevernoj Koreji, dodaje se u izjavi koju je pročitao njegov predsjedatelj, egipatski veleposlanik.

Washington je u ovoj prigodi htio sačuvati međunarodno jedinstvo s Moskvom i Pekingom, glavnim pomagačima Pjongjanga. Početkom kolovoza, nakon mjesec dana teških pregovora SAD je uspio uvjeriti Kinu i Rusiju da prihvate nove gospodarske sankcije Pjongjangu.

U izjavi koju je SAD napisao i predložio partnerima u Vijeću govori se o "sramotnom činu i prijetnjama drugoj zemlji članici UN-a" i zahtijeva se "njihov trenutačni prekid". Sjeverna Koreja takvim postupcima "svjesno potkopava mir i stabilnost u regiji", ističe se u tekstu.

Vijeće usto opetuje svoju opredijeljenost za mirno diplomatsko i političko rješenje krize sa Sjevernom Korejom. No svaki dijalog je prekinut prije par godina i zasad nema nade u njegovu obnovu.

Zadnje sankcije donesene početkom kolovoza trebaju uzeti Sjevernoj Koreji milijardu dolara godišnjih prihoda a uvedene su kao odgovor na ispaljivanje dviju interkontinentalnih raketa u srpnju za koje je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un rekao da su "dar pokvarenim Amerikancima". (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene