Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Globalno zagrijavanje

Nova ideja: Odbiti Sunčeve zrake u svemir kako bi ohladili Zemlju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina znanstvenika, pravnika i filozofa pokušavaju pronaći radikalne načine kako bi umjetno ohladili Zemlju u svrhu mijenjanja globalnog zatopljenja.

Na UN-ovoj konferenciji u Južnoafričkoj Republici jedan od prijedloga je bio da se mala količina Sunčeve svjetlosti vrati natrag u svemir prije nego što udari površinu Zemlje, što bi imalo neposredan i dramatičan učinak. Nitko ne zna kakve će biti nuspojave, ali to bi zasigurno moglo utjecati na promjene vremena, piše Daily Mail.

Pročitajte i ovo Mladi i znanost - 2 14 područja Od loptice skočice do željeza u čokoladi: Djeca i mladi oduševljeni Festivalom znanosti Slika nije dostupna Ugroženo važno područje Neobične vrste u rijeci Neretvi zabrinule znanstvenike: Ova pojava nikako nije bezazlena

Ideja upravljanja sunčevom radijacijom 'ima potencijala da bude vrlo korisna ili vrlo štetna' zaključuje se u izvješću Britanskog kraljevskog udruženja i Fonda za zaštitu okoliša u Washingtonu, prenosi Daily Mail. Izviješće je dugogodišnji rad skupine znanstvenika iz 22 zemlje svijeta koje je potaknuto neuspjehom 20-godišnjeg UN-ovog pregovaračkog procesa da poduzme odlučnu akciju za obuzdavanje emisije stakleničkih plinova.

>> 'Spašavanje planeta zahtijevat će izniman angažman'

>> 'Trebamo se pripremiti za neviđene ekstreme u vremenu'

Ako bi se radilo na tome da se odbija Sunčeva svjetlost onda to znači da će se provoditi aktivnosti kao što su prskanje sumpora u zrak ili prskanje morske vode u oblake kako bi odbijali Sunčevu svjetlost. Međutim, kada bi ove aktivnosti bile naglo prekinute mogle bi imati loše posljedice po klimu.

U izvještaju ističu kako države ne bi trebale oklijevati u poduzimanju aktivnosti o globalnom otopljenju jer to samo umanjuje šanse za borbu protiv štetnih klimatskih promjena i usporava napredak ka pronalasku rješenja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene