Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Globalno zatopljenje

'Trebamo se pripremiti za neviđene ekstreme u vremenu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjetite se suša u Teksasu, poplava na Tajlandu i ekstremnih vrućina u Rusiji. To je nagovještaj onoga što nam dolazi s globalnim zatopljenjem.

Upozorenje je to vrhunskih internacionalnih znanstvenika koji se bave globalnim zatopljenjem, a koji su se sastali na skupu u Africi, piše AP. Tvrde da se trebamo pripremiti za ekstremne vremenske uvjete koji će stići zajedno s globalnim zatopljenjem.

Pročitajte i ovo Ilustracija pogoršanje vremena Stiže velika promjena vremena: Izdana su upozorenja, moguća tuča Darijo Brzoja - 1 Stiže nam promjena Planirate Praznik rada provesti na otvorenom? Meterolog otkrio kada je najbolje vrijeme za roštiljanje

Ovi stručnjaci strahuju da će bez bolje pripreme ludo ekstremno vrijeme možda nadvladati neke lokacije i učiniti ih mjestima na kojima nije moguć život. Znanstvenici tu najprije misle na siromašne zemlje, ali nije nemoguće da se isti scenarij dogodi i u sjevernim krajevima planeta poput Kanade, Rusije i Grenlanda.

Tvrde da bi valovi nesnosne vrućine, koji su sada rijetki događaji, mogli postati još topliji i učestaliji, točnije, mogli bi stizati svakih pet godina. Isto je i s teškim kišnim razdobljima koja su se znala događati svakih 20 godina. Znanstvenici predviđaju da bi dramatične poplave u Jugoistočnoj Aziji mogle postati čak pet puta češće.

'Ovo je poziv za buđenje. Vremenski događaji koji će obilježiti godinu ispred nas bit će teži, a u budućnosti će stanje biti sve gore. Trebamo očekivati katastrofe kako bi mogli spriječiti njihove posljedice', tvrde znanstvenici David Easterling i Maarten van Aalst.

>> Prijete nesnosne vrućine, suše i razorne oluje!

Dodaju kako vremenska nepogoda, koje se najviše treba bojati, koja će odnijeti najviše života i učiniti najveću materijalnu štetu, jest poplava. Zaključak je ovo znanstvenika koji su se sastali u organizaciji Ujedinjenih naroda i Svjetske meteorološke organizacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene