Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pokušaj slabljenja koalicije

Nakon višesatne žučne rasprave odbijena interpelacija protiv slovenskog ministra Hojsa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski parlament odbio je oporbenu interpelaciju protiv ministra unutarnjih poslova Aleša Hojsa, što je bio novi pokušaj da se oslabi koalicijska vlada Janeza Janše četiri mjeseca pred redovne parlamentarne izbore.

Za Hojsovu su smjenu u ranim jutarnjim satima u utorak i nakon 16-satne žučne rasprave glasovala 44 zastupnika, dva manje od potrebne natpolovične većine, a protiv je bilo 37 od prisutnih na sjednici.

Pročitajte i ovo Kuća, ilustracija Strog financijski plan Mladi par iz susjedstva sagradio kuću bez kredita: "Ne znam kako nam je ovo uspjelo..." Ilustracija Jači od morfija, jeftiniji od heroina Zombi droga pred vratima Hrvatske, Europa u velikom strahu

Bila je to druga interpelacija oporbe protiv Hojsa, te ukupno deseta protiv nekog od članova vlade koja je stupila na dužnost prije 22 mjeseca.

Država je pred parlamentarnim izborima koje je predsjednik države Borut Pahor najavio za 24. travnja.

Zastupnici oporbe u svojim su nastupima tvrdili da je Hojs odgovoran za niz pretjeranih represivnih mjera koje je policija poduzela protiv demonstranata koji su tijekom epidemije COVIDA-19 prosvjedovali protiv vlade i epidemioloških mjera, te tražili njezinu ostavku, pri čemu je policija u nekoliko prigoda u Ljubljani koristila vodeni top, suzavac i gumene metke.

Hojs je odbio kritike, pravdajući postupke policije nasilnim ponašanjem demonstranata, te ocijenio da su prosvjedi bili politički motivirani i predstavljali zdravstveni rizik.

Zanijekao je i tvrdnje da je poduzeo politički motivirane smjene u policiji i da je vlada tijeko epidemije donosila neustavne odluke i neprimjereno komunicirala u javnosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene