Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nestručni pobačaji u zemljama u razvoju godišnje usmrte 68.000 žena, a oko pet milijuna ostalih mora se nakon zahvata hospitalizirati zbog infekcija i drugih komplikacija, doznaje se iz časopisa Lancet u kojem su objavljeni rezultati istraživanja Guttmacher instituta u New Yorku.


Diljem svijeta godišnje se obavi oko 19 milijuna nestručnih abortusa, bilo da se radi o legalnom prekidu trudnoće u bolnici ili prekidu trudnoće u prljavim ordinacijama u zabačenim ulicama. 

Vezani članci Operacijska dvorana, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Liječnik i medicinska sestra osuđeni jer su ilegalno obavljali pobačaje; kažnjeni su radom za opće dobro Slika nije dostupna Smanjuje se broj pobačaja, smrtnost rodilja i dalje zabrinjavajuća

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 13 zemalja: Egipat, Nigerija, Uganda, Bangladeš, Pakistan, Filipini, Brazil, Čile, Kolumbija, Dominikanska Republika, Gvatemala, Meksiko i Peru. Nešto podataka je bilo i iz Burkine Faso, Gane, Kenije i JAR-a.

"Najučinkovitiji način da se eliminiraju takve pojave jest zakonska regulativa koja će omogućiti da siguran i legalan pobačaj bude dostupan svima", navodi se u istraživanju.

Najmanja stopa pobačaja u javnim bolnicama zabilježena je u Bangladešu, svega 2,8 posto na 1000 žena, a najveća u Ugandi, 16.4 posto.