Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je petak u Sarajevu da njegova zemlja očekuje potporu od Bosne i Hercegovine u raspravama o statusu Kosova koje će se voditi u Ujedinjenim narodima.


'Očekujemo od Bosne isto stajalište koje je imala i do sada', kazao je Jeremić novinarima nakon susreta s ministrom vanjskih poslova BiH Svenom Alkalajem.

Vezani članci Volodimir Zelenskij (Foto: AFP) Ukrajinski predsjednik o mogućnosti rata s Rusijom: "To je najgora stvar koja se može dogoditi, no ta mogućnost postoji" Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić: „Beograd neće pristati na ultimatume Kosova, neće biti lako onima koji su mislili da će Srbiji uzeti sve“

BiH se do sada nije izjašnjavala o neovisnosti Kosova jer vlasti Republike Srpske nisu dopustile da se o tom pitanju uopće razgovara na državnoj razini a ministar Alkalaj prije je naznačio kako nema izgleda da se takvo stanje uskoro promijeni. 

>> Jeremić: 'Pridruženje Srbije EU-u ne treba se povezivati s priznanjem Kosova'

Tijekom službenog posjeta Sarajevu srbijanski šef diplomacije Jeremić potvrdio je da njegova zemlja podupire cjelovitost i teritorijalni integritet BiH, a za uzvrat očekuje isti takav odnos i kada je rječ o njezinoj teritorijalnoj cjelovitosti.

Jeremić je ponovio kako je najvažnije da sve zemlje regiona imaju isti konačni cilj, a to je priključivanje euro-atlanstkim integracijama te da se na tom putu uzajamno podupiru.

Jeremićev posjet Sarajevu obilježila je i odluka hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da se s njim ne sastane. Lokalni mediji izvijestili su da je osnovni razlog za to prosvjed zbog činjenice da je državljanin BiH Ilija Jurišić već gotovo dvije godine u zatvoru u Beogradu gdje mu se sudi zbog navodnih ratnih zločina nad pripadnicima JNA na području Tuzle.

Jeremić je izjavio kako bi Komšićevo odbijanje susreta bio problem kad bi se to odnosilo na srbijanskog predsjednika Tadića a da je za njega sasvim dovoljno to što se sastao s ministrom Alkalajem.