Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Jeremić: 'Pridruženje Srbije EU-u ne treba se povezivati s priznanjem Kosova'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef srpske diplomacije Vuk Jeremić je izjavio kako smatra da kandidatura Beograda za ulazak u EU ne bi trebala ovisiti o srpskom priznanju kosovske neovisnosti, prenijeli su mediji.

"Nema uvjeta za pristup Srbije EU-u. Puno je nejasnoća oko zamisli prema kojoj bi Srbija trebala priznati neovisnost Kosova da bi očuvala svoje europske aspiracije", rekao je Jeremić novinarima u Nikoziji nakon razgovora s ciparskim kolegom Markosom Kyprianuom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jeremić od susjeda traži podršku Očekuje potporu BiH u raspravi o Kosovu u UN-u Slika nije dostupna Opća skupština UN-a prihvatila srbijansku rezoluciju o Kosovu

"Nalazim se u glavnome gradu države članice EU-a koja nikad neće priznati Kosovo. Kako se od onda od Srbije može tražiti da prizna Kosovo, postavljajući to kao uvjet za njezine europske integracije?", retorički se zapitao Jeremić. Cipar je podijeljen na Republiku Cipar koju je Europska unija priznala i Tursku Republiku Sjeverni Cipar, samoproglašenu 1983. koju je do sada priznala samo Turska.

"Unatoč tomu što su neke države priznale Kosovo, želio bih skrenuti pozornost na činjenicu da priznanje Kosova ne predstavlja službeno europsko stajalište", rekao je Kyprianu. "To ne bi smjelo predstavljati prepreku za daljnje napredovanje Srbije" prema EU-u. Jeremić je ponovno istaknuo kako se Beograd oduvijek želio integrirati u EU.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene