Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zemlje subsaharske Afrike tradiciju obrezivanja djevojčica održavaju već tisućama godina. Ekipa Provjerenog donosi priču o žrtvama obrezivanja koje su svoju bol pretvorile u snagu za pomoć drugima.


Obrezivanje djevojčica je tradicija koja je nastala kako bi se uspostavila kontrola nad ženama. Ipak, još je strašnija činjenica da obrezivanje izvode i na njemu inzistiraju upravo žene! Razlog - uvjeravanje da ih niti jedan muškarac neće željeti ako nisu obrezane.

Vezani članci Potres ih prisilno preselio u dom - 10 Kako izgleda život onih koji su u 10 sekundi ostali bez svega? "Ovo je kao Remetinec, samo što možeš van" Posljednja ovosezonska epizoda emisije Provjereno (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Što se zbiva iza kamera: Reporteri Provjerenog progovorili o trenucima koji su im se najviše urezali u sjećanje

Tradicijski problem obrezivanja djevojčica preselio se i na teritorij Europske Unije. Tamo žive tisuće žena s afričkog kontinenta koje su proživjele iskustvo obrezivanja. S nekoliko njih u Dusseldorfu je razgovarala ekipa Provjerenog.

'Bio je samo jedan nož za sve djevojčice. Možda za njih čak 400. Nimalo sigurnosti. Ništa čime bi se steriliziralo', otkrila je Yasin, 19- godišnja Gambijka.

'Mnogim djevojkama to rade žene starije od 60 ili 70 godina, koje više ni ne vide dobro. Tako da ni ne znaju što režu, pa često odrežu toliko da oštete živac. Neke djevojke i iskrvare, mnoge i umiru', podijelila je svoje iskustvo Jawahir, 35-godišnja Somalka, koja vodi organizaciju za pomoć ženama s istim iskustvom. Cilj organizacije je osvijestiti ljude o brutalnosti tradicije obrezivanja djevojčica.

Kako su uspjele ostaviti strašno iskustvo iza sebe i posvetiti svoj život pomaganju drugima - doznajte večeras u Provjerenom u 22:25!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.