Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Rusija tvrdi da je godinu dana prije predviđenog roka uspješno testirala hipersonični projektil koji bi obranu Zapada mogao učiniti "beskorisnom".


Ovaj sustav projektila, poznat pod nazivom Zircon, mogao bi biti instaliran na Pyotr Veliky, ruski brod na kojem se nalaze projektili s nuklearnim pogonom.

Vezani članci Cjepivo, ilustracija Što se krije iza naglog porasta broja novooboljelih u ovoj velikoj zemlji? U posljednja 24 sata zaraženo više od 13.500 ljudi Projektili Patriot, ilustracija U Rumunjsku stigle američke rakete koje Rusi smatraju velikom prijetnjom: "Sad smo bolje zaštićeni"

Hipersonični projektili predstavljaju "ogromnu tehnološku prekretnicu", rekao je britanski analitičar sigurnosti Tim Ripley.

Mogu putovati brzinom od 7400 kilometara na sat, što je brže od bilo kojih projektila na svijetu. Ova brzina praktički garantira da ovi projektili neće moći biti obustavljeni i presretani.

Ripley je objasnio da bi to obranu Zapada učinilo "beskorisnom".

"Ovi projektili značajno će smanjiti vrijeme koje Zapad ima za uspostavljanje obrane i protumjera", rekao je.

Napetosti na vrhuncu

Iako su svjetski mediji bili svjesni da Rusija razvija ove projektile, stoji u reportaži Independanta, ova testiranja obavljena su mnogo ranije nego što je to bilo predviđeno.

Vojni analitičar Vladimir Tuchkov rekao je: "Očekuje se da će (Zircon) sustav između 2018. i 2020. postati dio ruskog vojnog arsenala."

Reportaže o testiranju došle su u trenutku u kojem su odnosi između Rusije i Zapada u najgorem stanju od hladnog rata. Takav odnos uzrokovan je krizom u Ukrajini, dugogodišnjim sukobom u Siriji i navodim ruskim upletanjem u politiku drugih zemalja, pogotovo američku politiku tijekom predsjedničkih izbora 2016.